Европа

На хоризонта – Южен поток 2 с нов проект по дъното на Черно море

На хоризонта – Южен поток 2 с нов проект по дъното на Черно море

gaz

 

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер, главният изпълнителен директор на Edison SpA Марк Бенаюн и главният изпълнителен директор на DEPA SAТеодорис Кицакос подписаха меморандум за взаимно разбирателство по отношение на доставките на природен газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни до Гърция и от Гърция за Италия, с цел организиране на южен маршрут на доставките на руски природен газ за Европа“, се казва в прессъобщението, цитирано от сайта 3e-news.net.

За осъществяването на тази цел страните смятат да използват в максимална степен резулатата от проведените дейности от Edison и DEPA по отношение на проекта ITGI Poseidon.

Развитието на вътрешноевропейските газови мощности е важна съставляваща за повишаване на надеждността на снабдяването с газ, в това число и руски за потребителите от цяла Европа“, се цитират в съобщението думите на Милер.

ITGI (Interconnector Turkey — Greece — Italy) е газопровод, планиран в рамките на проекта Южен газов коридор от Турция през Гърция и Италия.

Poseidon е проект за строителството на морската част от газопровода ITGI, които минава по дъното на Йонийско море и съединява газотранспортните системи на Гърция и Италия. Участници в ITGI Poseidon S.A на паритетни начала са Edison и DEPA.

Възраждането на проекта ITGI Poseidon засилва енергийната сигурност на Европа благодарение на появата на допълнителен канал за доставки и повишава ролята на Гърция като значителен коридор за доставка на газ от различни източници и маршрути“, е отбелязал Кицакос, чиито думи се цитират в съобщението.

Потенциалният проект за нов маршрут на доставки, реализацията на който ще бъде осъществен при пълно спазване на нормите на законодателството на ЕС ще повиши надеждността на газоснабдяването на Италия, а също така засили ролята й на голям газов хъб в Южна Европа, което съответства на целите на Националната енергийна стратегия“, е отбелязал Марк Бенаюн. Италианската Edison SpA влиза в състава на EDF. Основно компанията се занимава със закупуване, проучване, добив и реализация на въглеводороди. Компанията е играч и в сектора на електроенергетиката.

Гръцката DEPA Group се занимава с търговия на газ, закупуване и доставки на синьо гориво за Гърция. 65% от компанията са собственост на държавата, а 35% държи Hellenic Petroleum S.A.

Газопроводът Poseidon може да е продължение както на „Турски поток“, така и на „Южен поток“. Теоретично може да се построи и разклонение от TANAP, коментират вече анализатори. Те припомнят, че Русия на всяка цена ще се опита да минимизира транзита на природен газ през Украйна, тъй като времето все повече започва да я притиска.

Източник: 3e-news.net

loading...
0
Европа

More in Европа

румъниbig_106

900 лв. минимална пенсия в Румъния при 219,43 лв. у нас

юли 9, 2019
86c100e368715540110398e391d6bf7e

Българин стана Мистър Гей Европа 2019… СНИМКИ

юли 8, 2019
big_1218

Тежък разгром за Ципрас, новият гръцки премиер ще е Мицотакис

юли 7, 2019
0000415491-article2

Полша освобождава младите хора от данък върху доходите – мярката влиза в сила от 1 август

юли 5, 2019
солиphp5wuoqm_800x

Италианецът Давид-Мария Сасоли застава начело на Европарламента

юли 3, 2019
big_1

Станишев отпадна от надпреварата за шеф на Европарламента

юли 3, 2019