Европа

На хоризонта – Южен поток 2 с нов проект по дъното на Черно море

На хоризонта – Южен поток 2 с нов проект по дъното на Черно море

gaz

 

Председателят на „Газпром“ Алексей Милер, главният изпълнителен директор на Edison SpA Марк Бенаюн и главният изпълнителен директор на DEPA SAТеодорис Кицакос подписаха меморандум за взаимно разбирателство по отношение на доставките на природен газ от Русия по дъното на Черно море през трети страни до Гърция и от Гърция за Италия, с цел организиране на южен маршрут на доставките на руски природен газ за Европа“, се казва в прессъобщението, цитирано от сайта 3e-news.net.

За осъществяването на тази цел страните смятат да използват в максимална степен резулатата от проведените дейности от Edison и DEPA по отношение на проекта ITGI Poseidon.

Развитието на вътрешноевропейските газови мощности е важна съставляваща за повишаване на надеждността на снабдяването с газ, в това число и руски за потребителите от цяла Европа“, се цитират в съобщението думите на Милер.

ITGI (Interconnector Turkey — Greece — Italy) е газопровод, планиран в рамките на проекта Южен газов коридор от Турция през Гърция и Италия.

Poseidon е проект за строителството на морската част от газопровода ITGI, които минава по дъното на Йонийско море и съединява газотранспортните системи на Гърция и Италия. Участници в ITGI Poseidon S.A на паритетни начала са Edison и DEPA.

code Copy and paste this code on your site.

Възраждането на проекта ITGI Poseidon засилва енергийната сигурност на Европа благодарение на появата на допълнителен канал за доставки и повишава ролята на Гърция като значителен коридор за доставка на газ от различни източници и маршрути“, е отбелязал Кицакос, чиито думи се цитират в съобщението.

Потенциалният проект за нов маршрут на доставки, реализацията на който ще бъде осъществен при пълно спазване на нормите на законодателството на ЕС ще повиши надеждността на газоснабдяването на Италия, а също така засили ролята й на голям газов хъб в Южна Европа, което съответства на целите на Националната енергийна стратегия“, е отбелязал Марк Бенаюн. Италианската Edison SpA влиза в състава на EDF. Основно компанията се занимава със закупуване, проучване, добив и реализация на въглеводороди. Компанията е играч и в сектора на електроенергетиката.

Гръцката DEPA Group се занимава с търговия на газ, закупуване и доставки на синьо гориво за Гърция. 65% от компанията са собственост на държавата, а 35% държи Hellenic Petroleum S.A.

Газопроводът Poseidon може да е продължение както на „Турски поток“, така и на „Южен поток“. Теоретично може да се построи и разклонение от TANAP, коментират вече анализатори. Те припомнят, че Русия на всяка цена ще се опита да минимизира транзита на природен газ през Украйна, тъй като времето все повече започва да я притиска.

Източник: 3e-news.net

loading...
0
Европа

More in Европа

borjun

Не мислете, че ограбването на България беше случайно! То беше насърчавано от ЕС

юни 17, 2019
бедностes

Чехия не иска еврото. Защо България, страната с африканска бедност настоява да го приемe?

юни 10, 2019
ек655-402-es-ek

ЕК с тежка критика за България: Корупция, пране на пари, непрозрачност, липса на осъдени политици!

юни 5, 2019
stef_blok

Холандия пак ни отряза за Шенген като кисела краставица, заради корупцията и нелегалната миграция

юни 5, 2019
131830_660_370

Тръмп на среща с кралица Елизабет ІІ в Бъкингамския дворец (Снимки)

юни 3, 2019
garcia_blokada_800

Нов удар за СИРИЗА и Ципрас: Гръцките консерватори печелят убедително местния вот

юни 2, 2019