Личности

Ди Каприо най-сетне с Оскар! Вижте кои са останалите победители

Ди Каприо най-сетне с Оскар! Вижте кои са останалите победители

655-402-leonardo-di-kaprio

Една от големите звезди на Холивуд през последните 20 години – Леонардо Ди Каприо, спечели първия си „Оскар“. Той получи статуетката за „Актьор в главна роля“ от Джулиан Мур. Това се случва след шест номинации, пет от които актьорски и една като продуцент през 25-годишната му кариера.

Ди Каприо, при цялата си популярност, никога не бе получавал тази награда и сега неговият триумф изглежда пълен.

В последните месеци феновете на звездата организираха силна кампания за спечелването на наградата.

Лео благодари на близките си и на колегите от „Завръщането“, и призова за решаване на проблема с глобалното затопляне. Филмът донесе приза за „Режисура“ на Алехадро Иняриту. Той печели в тази категория за втора поредна година. Емануел Любецки от екипа на „Завръщането“ пък взе наградата за Операторско майсторство„.

Еди Редмейн връчи отличието за „Актриса в главна роля“ на Бри Ларсън, която спечели и „Златен глобус“ за ролята си в „Стая“.

Наградата за „Актриса в поддържаща роля“ отиде за пръв път при Алисия Викандер („Момичето от Дания“), която от вълнение почти забрави да диша на сцената. Тя призна, че не е вярвала, че това може да се случи именно на нея.

Марк Райлънс, режисиран от Стивън Спилбърг в „Мостът на шпионите“, спечели първия си „Оскар“ като „Актьор в поддържаща роля„.

5e_ucywln
Лудия Макс: Пътят на яростта“ триумфира в цели 6 от 10-те категории, в които бе номиниран, сред които „Монтаж„, „Звук„, „Звуков Монтаж„, „Продуктов дизайн„, „Грим„. Филмът донесе „Оскар“ за „Костюми“ и на Джени Бийвън, чиито стил бе наречен на наградите БАФТА „облекло за бездомници“. Дизайнерката остана вярна на себе си и се качи на сцената в дънки и рокерско яке, комбинирано с шал.

87-годишният Енио Мориконе спечели първия си „Оскар“ за „Музика“ с „Омразната осморка“, след като взе почетната награда през 2007 г. Той има 6 номинации от Академията. Мориконе поздрави останалите номинирани и особено „изключителния Джон Уилямс“. Благодари на Тарантино, че го е избрал за филма си и посвети наградата на съпругата си.

Отличието за „Чуждоезичен филм“ отиде при „Синът на Саул“ на унгарския дебютант в игралното кино Ласло Немеш.

В категория „Анимация“ бе отличен филмът „Отвътре навън„, който имаше номинация и за „Оригинален сценарий“.

Водещият Крис Рок уцели право в десетката с хумора си за дискриминацията. Той говори за тъмнокожите, които протестираха срещу церемонията. Рок заяви, че в миналото те са имали много по-сериозни неща, за които да протестират и осмя бойкота на Джейда Пинкет Смит. Все едно аз да бойкотирам гащите на Риана. Не бях поканен, но не бих отказал“. Той предложи да има отделна категория само за тъмнокожи, въпреки че не разбира защо номинациите за актьори са разделени на мъжки и женски. „Не съм чувал Джак Никълсън да казва, че ще си почива, за да може Мерил Стрийп да вземе Оскар“.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова от сцената за край на сексуалното насилие по света и представи Лейди Гага. Певицата изпълни „Til It Happens to You“ („The Hunting Ground„), а в края на песента на сцената излязоха момичета и момчета, жертви на изнасилване като самата Гага. Звездите станаха на крака, а много от тях се просълзиха. Наградата в категорията „Песен от филм“ отиде при Сам Смит и Джими Нейпс за песента „Writing’s On The Wall“ от „Спектър“.

Още награди:

„Документален филм“ – „Ейми“
„Визуални ефекти“ – „Ex Machina: Бог от машината“
„Късометражен игрален филм“ – „Пелтекът“
„Късометражен документален филм“ – „Момиче в реката“
„Късометражна анимация“ – „Мечешка история“

Източници: БГНЕС, Dir.bg, Vesti.bg

 

Личности

More in Личности

Тъкър-Карлсън

Тъкър Карлсън от Москва: Тук всичко е много добре

февруари 5, 2024
1010x570

Путин ще се кандидатира за нов мандат като президент на Русия

декември 8, 2023
1010x570 (1)

Путин е номиниран за личност на годината от американското сп. „Тайм“

декември 5, 2023
big_Donald_Trump

Тръмп: Може да избягам при Путин в Русия, да си живеем в дворец със златен купол

август 22, 2023
c6f392104cabd7385808cd4c1b4c2f8d

Саркози разтърси света с коментар за Крим, Путин и войната, в Киев и Париж кипнаха!

август 17, 2023
берлускони-

Почина Силвио Берлускони (СНИМКИ)

юни 12, 2023