Икономика

Долна лъжа от Брюксел – не отчитат постиженията на кабинета, не ги е срам!

Долна лъжа от Брюксел – не отчитат постиженията на кабинета, не ги е срам!

655-402-briuksel

Долна лъжа!!! Както ни казват Бойко, Плевнелиев и сие, и както всички ние знаем – положението в България е повече от розово! Икономиката ни е в първата тройка на Европа, по ръст на заплатите сме на едно от челните места в ЕС, селското ни стопанство процъфтява … за какво изобщо се говори в тоя доклад? ЗАВИСТНИЦИ ДОЛНИ! Само знаят да плюят по постиженията на нашето правителство и да лъжат най-безсрамно!

България трябва да полага непрестанни усилия за реформи, за да възстанови потенциала си за растеж, пише в доклад на ЕК с икономически анализ на страната ни.

Работният документ е част от задълбочен преглед на българското стопанско управление заради открити макроикономически дисбаланси, предаде БНР.

Бюрокрацията, корупцията и политическата нестабилност се смятат за едни от най-големите пречки пред извършването на стопанска дейност. Все още не е разработен прозрачен механизъм за определяне на минималната работна заплата и на минималните социалноосигурителни вноски, отбелязват експертите на Еврокомисията.

Отчитат се още структурният характер на дълготрайната безработица, намаляващата и остаряваща работна сила, слабото участие на пазара на труда и несъответствието между търсените и предлаганите умения.

Докато след фалита на Корпоративна търговска банка е налице подобряване на функционирането на банковия сектор, то при небанковия слабостите още не са отстранени.

Отчита се, че пенсионната система у нас се развива устойчиво, но почти половината от възрастните хора остават застрашени от бедност или социално изключване.

Системата на здравеопазването е изправена пред значителни предизвикателства, включително ограничена достъпност, ниска степен на финансиране и незадоволителни здравни резултати. Наред с това България е изправена пред предизвикателството да задържи лекарите и медицинските сестри.

Образователната система има ограничени възможности за включване на уязвимите групи и за предоставяне на необходимите умения на учениците.

Високият дял на хората, заплашени от бедност или изключване от обществото, остава едно от основните икономически и социални предизвикателства. Сред групите с висока степен на застрашеност са децата, ромите и хората от селските райони.

Българската икономика постепенно излиза от кризата, но все още не се наблюдава широкообхватно възстановяване, подчертават от Европейската комисия и прогнозират забавяне на растежа на брутния вътрешен продукт на България до 1,5% през 2016 г. спрямо близо 3% през 2015 г.

„Днешният анализ на Комисията показва, че българската икономика продължава възстановяването си от кризата, но очертава и рискове, които трябва да бъдат преодолени в близко бъдеще, за да има устойчив и дългосрочен растеж”, коментира Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия с ресор „Бюджет и човешки ресурси”.

Мненията по доклада обаче са доста критични и в социалните мрежи… Ето някои от тях:

Пречката е една – западните фирми владеят 90% от промишлеността и изнасят печалбата. Никакви инвестиции. Това, дето го представят като „инвестиции“, това е възстановяване на изразходваните средства за производство, не е инвестиция за растеж, както всички си мислят. Игра на думи. Та точно европейците, дето изсмукват България като паяк муха, точно те ще ни говорят за „реформи“.

Скоро ще ги стигнем румънците, каквото и да говорим страната ни дълги години няма да е социална и развита държава. Защото тук няма обща воля за това и пролет птичка не прави.

1.Koрупция в съдебната система.2.Корупция в администрацията.3.Корупция в обществените поръчки.Това са проблемите,които ни дърпат надолу не е нужно ЕС да го каже.

Бре, тази корупция в България голям проблем! Всички за нея говорят, а никой не посочва с пръст и един корумпиран! И как тогава знаят, че корупция изобщо има? Може и изобщо да няма. Ако твърдят обратното, да се обосноват, да представят факти.
Едно време когато настъпи суша, поповете са обвинявали паството си, че не се моли достатъчно, че не спазва строги пости, затова Бог ги наказва. Същата работа и с корупцията.

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024