A jar full of coins.  With clipping path.

A jar full of coins. With clipping path.

Евентуално разпадане на Шенгенската зона може да струва на ЕС до 1,4 трилиона евро през следващото десетилетие, показва изследване, публикувано от германската Фондация „Бертелсман”, цитирано от Ройтерс.

В началото на месеца беше разкрито изследване на официален орган към френското правителство, което показва, че Европа ще загуби около 110 милиарда евро за десетилетие, ако Шенген се разпадне.

Германското изследване показва, че при неблагоприятен сценарий, при който се въвежда контрол по границите в ЕС, водещ до увеличаване цените на вноса с 3%, Германия може да загуби 235 милиарда евро между 2016 и 2025 година, а Франция до 244 милиарда евро.

Европа минимум ще загуби 470 милиарда евро през следващото десетилетие, ако Шенген се разпадне и се покачат цените на вноса с 1%. Цената ще скочи до 1,4 трилиона евро или грубо 10% от годишния БВП на 28-те страни членки при по-неблагоприятен сценарий.

Ако контролът по границите в Европа бъде върнат, анемичният ръст ще бъде под допълнителен натиск, каза президентът на фондацията.

Шенгенската зона е изградена преди 30 години и в нея членуват 26 страни членки, от които 22 са членки на ЕС. Но системата е под огромен натиск през последната половин година заради потока от мигранти към Европа, предимно от Близкия изток и Африка.

Отделно, ако Шенген се разпадне, ще се увеличи и времето за транспортиране на стоки през европейските граници, увеличавайки разходите на компаниите и потребителите.

Проучването, проведено от Prognos AG, показва също, че минималните загуби за Германия и Франция ще бъдат съответно 77 милиарда евро и 80,5 милиарда евро до 2025 година.

Колапсът на зоната също ще увеличи разходите на страни като САЩ и Китай през следващото десетилетие – между 91 и 280 милиарда евро.