Европа

Румъния съди над 1200 управници за корупция и подкупи от 430 млн. евро

Румъния съди над 1200 управници за корупция и подкупи от 430 млн. евро

Laura-Koveshi-Rumaniya

 

Миналата година по обвинения в корупция на съд бяха изпратени над 1250 обвиняеми от високите и средните етажи на властта – 5 пъти повече в сравнение с 2013 г.

Това заяви днес главният прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) в Румъния Лаура Кодруца Кьовеши, която представи отчет за  миналата година, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

В сравнение с 2013 г. на съд бяха изпратени пет пъти повече министри и народни представители: един премиер, петима министри, 16 депутати и петима сенатори. Това е най-големият брой висши държавни служители, разследвани от дирекцията за борба с корупцията в рамките на една година„, каза Кьовеши.

По думите й близо 500 души на ръководни длъжности са били изпратени на съд, което е увеличение от 30 процента спрямо миналата година.

Тя посочи, че е бил наложен запор на имущество за около половин милиард евро, а по различни дела съдът е постановил връщане на 220 милиона евро на държавата.

Съдебната дейност на прокуратурата е била реализирана от 33 прокурори, които са имали над 14 700 участия в съдебни заседания.

Процентът на оправдателните присъди е паднал на 7,63 на сто, което по думите на Кьовеши доказва обективния характер и професионализма в делата, по които е работила прокуратурата. Над 970 обвиняеми са получили окончателни присъди.

Кьовеши обяви, че миналата година на съд са били изпратени над 100 кметове и председатели на окръжни съвети. На представянето на доклада за дейността на Националната дирекция за борба с корупцията присъстваха президентът, премиерът, висши магистрати и други.

Това са най-впечатляващите данни от създаването на антикорупционната прокуратура„, заяви още нейният главен прокурор.

За сравнение – в България осъдените политици и магистрати се броят на пръсти. След всички неуспешни мерки досега, преди дни правителството реши вицепремиерите и министрите да определят за координатор зам.-министър или член на политическия си кабинет за борба с корупцията.

Европа

More in Европа

1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024