Европа

Това ли е краят? В ЕС официално обсъждат 2-годишен ”стоп” на Шенген

Това ли е краят? В ЕС официално обсъждат 2-годишен ”стоп” на Шенген

Шенгенzx620y348_1771830

Министрите на вътрешните работи от ЕС ще обсъдят днес първите текстове от законодателството за новата Агенция за сухопътна и брегова охрана.

По повод потока от мигранти през Гърция ще се проведе и дискусия за възможността за 2-годишно прекратяване свободното движение на някои вътрешни граници в Шенген, предаде БНР.

Мярката би дала юридическо основание на страни като Австрия и Германия да правят постоянни проверки по вътрешните си граници за максимум 2 години, ако се прецени, че Гърция не може да се справи с охраната на външната граница на ЕС.

Ден преди заседанието министри от Австрия, България, Словения, Хърватия и други балкански страни извън Съюза обявиха в декларация, че броят на идващите мигранти трябва да бъде намален и призоваха Гърция да спира на границата идващите бежанци.

Заради Балканския маршрут днес в Брюксел са поканени също турския, сръбския и македонския вътрешен министър.

shengen

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас пък се обяви за равномерно разпределение в Европейския съюз на тежестта и отговорността, свързани с мигрантския поток. Той определи като едностранни и неприятелски преговорите на Австрия със страните от Западните Балкани. На фона на миграционната криза Ципрас заплаши да блокира всички решения на Евросъюза.
Атина „няма да одобри нито едно споразумение дотогава, докато тежестта и отговорността не бъдат разпределени равномерно“ между държавите от ЕС, каза той пред гръцкия парламент. Ципрас подчерта, че правителството няма да допусне превръщането на страната в буферна зона. Той възнамерява преди срещата на върха ЕС-Турция, която е планирана на 7 март, да се срещне с председателите на всички гръцки партии, за да съгласуват обща позиция за миграционната криза.
По-рано Ципрас проведе телефонен разговор с канцлерката Меркел, в който изрази „дълбокото си недоволство“ по повод на това, че не били изпълнени договорките, постигнати на срещата на ЕС от 18 февруари, а също така и във връзка с позицията на някои страни от ЕС по въпроса за мигрантите.

Европа

More in Европа

кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024