Политика

Heritage: Албания и Македония изпревариха България по икономическа свобода

Heritage: Албания и Македония изпревариха България по икономическа свобода

България слиза с пет места надолу в ежегодната класация на фондация Херитидж за икономическа свобода и вече заема 60-о от общо 186 места. Изпреварени сме дори от страни като Македония и Албания, съобщава БНР. Корупцията остава сериозен проблем в България, пишат експертите в доклада си. Те посочват намесата на Европейския съюз на няколко пъти заради енергийния сектор и фалита на Корпоративна търговска банка.

От съседните ни държави Сърбия е класирана на 77-мо място, Македония е на 47-мо място, а Турция – на 79-то място.

Любопитното е, че ако се погледне интегралния показател други развити държави изостават и са класирани след България – като Франция, Словения, Португалия, Италия, Гърция…

Политическата нестабилност възпрепятства икономическите реформи и усилията за намаляване на корупцията в държавата ни, се посочва в документа.

Страната ни влошава оценките по отношение на свободата на бизнеса и на работната сила, макар и да се отбелязва, че стартирането на бизнес вече отнема по-малко време, а изискването за минимален капитал е елиминирано. За регулациите на пазара на труда се посочва, че са относително гъвкави, но че разходите за труд извън заплатите представляват бреме.

Явно по корупция, неадекватна публична администрация, слаба съдебна система и добре организираната престъпност продължаваме да сме в челната група.

Предлагам на тоя, дето е направил тая смешна класация, в която Гърция, Франция, Русия, Италия, Словения са зад нас – да отиде във Северозападнала България например и да опита да завърти някакъв бизнес, някакво производство. Като го ограбят хъхреците двайсетина пъти, като му кажат ушевите „Ми ромове, кво да направим… нищо не може да направим…“ – ного бръзо ще си поправи класацията и ще ни тури някъде между Зимбабве и Конго.

More in Политика

IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024