Европа

ЕС се предаде! Indipendent: Големият бизнес и САЩ ще диктуват сделките на Европа

ЕС се предаде! Indipendent: Големият бизнес и САЩ ще диктуват сделките на Европа

20160318.aheswhwqli

ЕС се предаде! Бюрократите в Брюксел и напазаруваните „елити“ на съюза клекнаха пред Вашингтон в трудните пазарлъци около TTIP. Улисани и объркани с бежанските проблеми на преселниците, тези жалки продажници на практика навлязоха във втората фаза на пълното затриване на Европа.

Европейската комисия ще бъде задължена да се консултира с властите в САЩ преди приемането на нови законодателни предложения, в резултат на водените предимно тайно спорни търговски преговори. Изтекъл документ, получен във вестник The Independent и организацията Обсерватория Корпоративна Европа, от продължаващите преговори по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) между ЕС и САЩ показва, че все още несъществуваща Комисия ще има властта да решава в кои сфери да се сътрудничи със САЩ, оставайки страните-членки на ЕС и Европейския парламент още по-изолирани, пише „Фокус“.

Основната цел на TTIP е хармонизирането на трансатлантическите правила в множество сфери, като храни и безопасност на стоките, опазване на околната среда, финансови услуги и банкиране. Изтеклият документ касае глава „регулаторно сътрудничество“ от преговорите, които ЕС казва, че ще доведат до „прерязване на червената лента за европейските фирми без да се стига до действане по лесния начин“ . Документът показва лабиринт от процедури, които биха спрели всяко предложение в ЕС, което е срещу американските интереси, според анализатори.

TTIP, наричан вече „договор за зона за свободна търговия“ трябва да отмени „архаичния принцип“ на национален суверенитет, т.е. онова, което е позволено или не е позволено във всяка държава в областта на икономиката и е прерогатив само на съответния национален парламент, избиран от гражданите на тази държава, което и у нас след 1991 г. по неизяснени досега причини, е наричано „демокрация“.

В рамките на този „архаичен“ обичай парламентът определя например правата на работниците и задълженията на работодателите. Това е принципът на законното и легално трудово ангажиране, данъците, пенсионните и здравни вноски, на минималната работна заплата, на регулирането на достъпа до пазара на храни и лекарства, правата и задълженията на фирмите, използващи околната среда, както и разходите и наказанията за нейното унищожение или замърсяване. Определя и какви публични услуги трябва да извършва държавата спрямо своите граждани, принципите на публичното образование и здравеопазване, регулирането на дейността на банките, принципите на защита на личния живот на всеки човек. И така нататък и така нататък. С една дума, на всичко онова, което представлява ежедневният живот на всяка съвременна европейска държава – членка на ЕС, даже и на България.

По-точно, представляваше досега, защото в близко бъдеще, нещата ще се променят напълно заради този TTIP.

Главната задача на TTIP е „ликвидиране на нетарифните инвестиционни бариери“. Зад тази формулировка се крие всичко, което американските корпорации считат за препятствие за печелене на пари за себе си в Европа, т.е. всички трудови и потребителски стандарти, екологията, системата за публични услуги и финансиращите ги данъчни системи. С една дума, пълно елиминиране на държавата, за да не пречи на корпорациите.

 

loading...

More in Европа

parva-strana-evropa-premahna-701

Това е първата държава в Европа, която сваля карантината

април 24, 2020
6e4214ef3d18b14725f3d361b8210848

ЕС въвежда данък „интернет“ като финансова мярка за справяне с коронавируса

април 23, 2020
1587536965_2

Европейска солидарност: Ще плащаме заем на Еврозоната без да сме в нея

април 22, 2020
big_476fa6ed-c46a-41a5-9801-85a889f88483

Подходът на Швеция срещу Covid-19 вече дава резултати. Училища, фитнеси, кафета и барове са отворени

април 21, 2020
big_145c

Близо половината от италианците искат страната да напусне ЕС и еврозоната

април 19, 2020
616115

Бергамо не е на себе си: Ковчезите с жертвите на К-19 най-сетне изчезнаха от Църквата на гробищата! СНИМКИ

април 18, 2020