Политика

„Алфа рисърч“ ни прави на луди: Бойко и Кристалина са най-харесвани, Росен стои добре

„Алфа рисърч“ ни прави на луди: Бойко и Кристалина са най-харесвани, Росен стои добре

бдим4699092
С истинска гротеска – проучване излезе днес проправителствената „Алфа рисърч“ и без скрупули удари в земята всякакви народни настроения.

Б.Борисов, Кр.Георгиева и трима членове на кабината – Л.Павлова, Т.Дончев и И.Калфин са политиците с най-високо одобрение – както като цяло, така и в рамките на управляващото мнозинство… Росен Плевнелиев губи 3 пункта, но в началото на март продължава да се ползва с едни от най-високите нива на одобрение сред институциите – 25%, срещу 37% неодобрение.

И за да не изглеждат съвсем нагли в очите на обществото, хората на Боряна Димитрова уточняват, че все пак се наблюдава спад в любовта на народа към повечето министри и партийни функционери след оставките на Тодор Танев и Христо Иванов.

Б. Борисов с 5% – от 38% на 33%; М.Кунева – с 3% – от 15.5% на 12.5%, Б.Лукарски – от 8.5% на 6.3%, Н.Ненчев – от 8.1%% на 7%.

Тенденция на спад е налице, макар и по-слабо изразена, както при излезлия в опозиция Р.Кънев (от 11.8% на 10.6%%), така и при лидерите на подкрепящите кабинета партии – Г.Първанов (от 23.2% на 20.3%) В.Симеонов (12.3%), Кр.Каракачанов (17.5%). Лидерът на БСП М.Миков запазва позицията си почти без промяна – 14%. Друга фигура, идваща от левите среди, Т.Дончева, събира високо лично одобрение (21.1%), далеч надхвърлящо електоралния потенциал на нейната партия Движение 21. На дъното на класацията на общественото доверие са В.Сидеров, А.Доган (по 4.5%) и Л.Местан – 2.8%.

По една от най-чувствителните теми за обществото – тази за корупцията от „Алфа рисърч“ отчитат следното:

според 58.6% от хората въпреки напредъка в различни сфери, корупцията като цяло расте, правосъдие липсва, от което се облагодетелстват малки групи в ущърб на обществото. Едва 22.3% смятат, че въпреки някои трудности, корупцията не пречи на успешното развитие на страната.

И, разбира се, познайте КОЙ е най-големият борец срещу нея… Да, познахте – Бойко Борисов.

признаци на подкрепа за действия „отвътре”, наблюдаваме и по отношение на инициираното от Борисов и разпространило се с бързи темпове спиране на обществени поръчки поради съмнения за корупционна свързаност с Д.Пеевски, или други гарантирано печеливши участници в публични търгове. 63,4% от анкетираните в експресното проучване на Алфа Рисърч оценяват положително действията на премиера. Какъвто и да е бил мотивът за тях, първите реакции показват недвусмислено, че проблемът „корупция” е толкова невралгичен за обществото, че то е готово да подкрепи всяка стъпка за борба с нея.
Източник: БГНЕС
Цялото проучване вижте тук: http://bgnes.com/bylgariia/obshchestvo/4413739/

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024