Европа

Бежанци полагат на жп релси деца с надписи „Отворете границата“ (видео, обновена)

Бежанци полагат на жп релси деца с надписи „Отворете границата“ (видео, обновена)

1mqwzuLC_ho

Нов начин на протест и привличане на внимание към себе си прилагат от вчера мигрантите намиращи се на македонско-гръцката граница. Те поставят върху жп релсите децата си, съобщава АФП. Случката е от гръцкия град Идомени, където хиляди са настанени в бежански лагери.

Мигрантите протестират срещубруталните мерки на граничен пункт“ между Гърция и Македония, въведени през миналата година и искат да им бъде позволено да продължат пътуването си.
В ръцете на децата, да лежи на железопътните линии, са признаци за четене Отворете границатаи Ние сме хора, а не животни.“

Очертава се първият алтернативен маршрут за мигранти след затварянето на балканския път. Това е албанският.

Първата голяма група от мигранти пристигна на гръцко-албанската граница, докарани там организирано с автобуси от гръцките власти, предадоха БТА и БГНЕС.

162 мигранти са пристигнали в „новото си убежище“, тръгнали от пристанището в Пирея. Повечето от тях са сирийски граждани.

Автобусите са пристигнали снощи около 19.00 часа. Те са били посрещнати от местните власти в селцето Коница, което се намира недалеч от границата с Албания. Настанени са в сградата на училището.

Албанската полиция увеличава присъствието си на границата с Гърция.

Първи случай на хепатит А е потвърден в гръцкия бежански лагер в Идомени на границата с Македония, обяви гръцкия Център за контрол и превенция на заболяванията в събота. Според бюлетина на здравната агенция е заразено 9-годишно сирийско момиче. Тя е отведена в болница в Солун, а състоянието ѝ е стабилно, съобщава „Фокус“, позовавайки се на агенция Sputnik.

Центърът, в сътрудничество с местните здравни власти, предприема стъпки за предотвратяване на разпространението на болести сред бежанците. Тези мерки включват разпространение на информация за хигиената, дезинфекцията на тоалетни, използването на безопасна и чиста питейна вода.

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024