Коментари

Бях Шарли, бях Париж, сега съм Брюксел и… пак съм идиот!

Бях Шарли, бях Париж, сега съм Брюксел и… пак съм идиот!

teroristichni-ataki

Необходимо ли е да се пише и да се говори, след като това не води до конкретика на действията? Този въпрос ме поставя в тъжните размисли на терористичната война, обхванала Стария континент. Точно така,

това е война, която е положила тихото си начало много преди шума и ужаса на бомбите.

Няколковековното мълчание на ислямския свят възпита и радикализира чувството на реваншизъм към недовършените намерения, датиращи от края на Османската империя, а може би и още по-отколе.

Ислямът се превърна в религия на злото, на войната, на човешката саможертва в името на Аллах

и помохамеданчването на земното кълбо, загърбвайки всички културни и социални достойнства и постижения на религията. Всичко това с любезното съдействие, високомерие и неглижиране на Западния свят, който мълчаливо дъвчеше био марули и хамбургери в едно безсмислено и удобно съществуване. Ислямският реваншизъм крие в себе си и известна логика, чувство за разплата и възмездие към колонизаторите, които, съгласете се, тогава не са оправдали хуманността, която демонстрират в наши дни, и която е може би един неразумен жест на извинение.

Притеснителното в случая е

западноевропейската реакция към войната – абсолютно неадекватна, статична,

под формата на вербално или писмено фъфлене, под формата на рисунки и карикатури, под формата на малоумното успокоение, че с толерантност, продължавайки нормалния си живот ще победим… Ще победим какво? Споменът за ужас, за разкъсани тела, невинни жертви, споменът за насилие над жени и деца? Това е никому неясно, а роботизираното нечовешко поведение на западните лидери, на западните граждани живеещи под слогана „Аз съм еди какво си“ е реакция на жертвоприношение.

Европа е изправена на кръстопът. Да загърби и да тръгне срещу ценностите и принципите, които декларира или да угасне в ужаса на бъдещите терористични атаки. Не съм оптимист, че ще стане първото. Политически, културно и дори икономически Старият континент не изпитва желание за мобилизация, желание за самозащита. Предпочита неспирно да рецитира досущ като първокласник стихотворение торбата си с ценности, в чиито капан самата тя попадна.

Джихадиският план проработи! Колкото и да продължава животът си по старому, Европа вече не е същата! Колкото пъти Меркел, Оланд или наш Росен да кажат, че трябва да продължим живота си, да не се поддаваме на страха… то Европа не е същата. Тя се променя, животът на европееца се променя, а това е целта на терористите, това е бъдещето на континента, който ако не обяви, че е в положение на война, е обречен.

Е добре… ние идиоти ли сме? Рисунки ли ще рисуваме, в брюкселското знаме ли ще се багрим или ще противодействаме с риск да позагубим удоволствието от луксозното си съществуване. Ще се борим ли с врага или ще го поканим у дома? Ще сме толерантни или разумни? Ще сме европейци или овце? Ще сме дупедавци или мъже? Ще сме Шарли, Париж, Брюксел или какво? Може би цивилизацията на заспалите идиоти…

Никита Стоянович, Дело БГ

More in Коментари

960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024
соломон

Соломон иска католици и православни да си обединят Великдена – само така можело да се пречупи Путин

март 31, 2024