ЗАБАВНО

Вижте идеалите за женска красота от началото на съветската ера (снимки)

Вижте идеалите за женска красота от началото на съветската ера (снимки)

жени1

Превъртете надолу, за да видите повече

Александър Самохвалов

Днес дебатът за женското тяло, „манакенските“ мерки и обективното око на медиите е по-разгорещен от всякога. Междувременно през 30-те и 40-те години на миналия век женският идеал е бил тонизирана и атлетична, но не слаба; добре поддържана, но не прекалено; работеща, но все пак ангажирана със семейните ценности. Как тези параметри се сравняват с днешните? / Жена с бормашина, 1937.

жени2

Александър Самохвалов

Идеалите за женска красота варират през годините. Промените в политическата ситуация винаги предизвикват оформянето на нови образи и идеали, които преливат от живота в изкуството и обратно. Класическите женски образи на ранната съветска епоха (1920-те и 30-те години) могат да се видят в афишите на Александър Родченко, картините на Александър Дейнека, Кузма Петров-Водкин и Александър Самохвалов (1894-1971), когото ще разгледаме тук. / Спортистка, 1928.

жени3

Александър Самохвалов

Съветското изкуство през 1920-те години е почти лишено от еротика. Тогава въздухът все още е свеж: авангардът замира, а фолклорът вярва в уюта, общите занимания и споделената любов. На дневен ред е един свободен и весел нрав и голото тяло не се възприема като нещо интимно. / Сервитьорка. Подготвителна рисунка за картината „Среща на Приятели“, 1945.

жени4

Александър Самохвалов

От края на 1920-те вътрешната политика започва да „затяга режима“. Много художествени теми и техники са забранени. Всичко извън сферата на соцреализма е с етикет „жалко“ и „еснафско“. Това включва и жанра на голата живопис, която скоро е категоризирана като дребнобуржоазна. / Млада работничка, 1928.

жени5

Александър Самохвалов

През 1930-те в йерархията на „законните“ женски образи достойно място е отделено на изображението на работещата майка. Има и други образи, които оставят почти архетипен отпечатък в съветското съзнание: студентката по техника, работничката във фабрика, фермерката, спортистката. В рамките на тези изображения художниците са свободни да правят каквото поискат. / „Делегатки“, 1939.

жени6

Александър Самохвалов

Според пионерите на съветското изкуство основната им задача е да въплътят картините на бъдещето в ежедневието на техните съвременници. За едно от най-ярките предзнаменования на бъдещето се смята появата на един нов вид жена: жизнена, самоуверена и блестяща в своята сигурност. / „Учителка по физическо възпитание с букет“, 1935.

жени6

Александър Самохвалов

Представете си, че е началото на 30-те. Всесъюзната комсомолска строителна бригада току що е обявила строителството на Московското метро. Над 13 000 комсомолци доброволно помагат да се прокопае първият тунел. / Поредицата „Комуна „Пътят на Ленин“: работничките А. Фьодорова и А. Егорова“, 1930-1931.

жени7

Александър Самохвалов

Комсомолките са сред първите доброволци. Те вдъхновяват художника Александър Самохвалов, последовател на прочутия Петров-Водкин. Неговата известна акварелна поредица „Строителки на метрото“ е показана за първи път на изложба в Ленинград през 1934 година. / „Строителки на метро на бетонобъркачката“, 1937.

жени8

Александър Самохвалов

„Преди баня“, „Момиче с лопата“, „Момиче с бормашина“ и други. На някои картини откровеното възхищение от поруменелия женски образ е толкова наситено, че е леко смущаващо. / Момиче с лопата, 1934.

жени9

Александър Самохвалов

За жалост, самоличността на модела на Самохвалов е неизвестна. Знаем само, че картината е създадена около 1932-1934 г., когато художникът пристига в Москва от Санкт Петербург. Самохвалов трудно получава разрешение да наблюдава музите си, докато работят по строителството на тунел. / Строителка, 1934.

жени10

Александър Самохвалов

Той си спомня: „Никоя от работничките на метрото нямаше представа, че нейната работа и нейните движения се наблюдават в контекста на женския образ. На място не правех дори скици. Само ако усетех, че някой образ е твърде мимолетен, правех няколко щриха в малкото си тефтерче и само аз разбирах какво значат тези щрихи“. / Момиче с верига, 1934.

жени11

Александър Самохвалов

Движенията на героините са белязани от красота и грация, някак неочаквано, тъй като художникът нарочно преувеличава физиката на жените, като им вдъхва почти титанична сила. В акварела „На крана“ момичето, облечено в червена тениска, изглежда, се рее в небето, като че за момент е освободена от силата на гравитацията. / На крана, 1934.

жени12

Александър Самохвалов

Героинята на акварела „Преди баня“, която се пренася почти неусетно в картината „Момиче с бормашниа“, се отличава с едно вътрешно усещане за решителност. Тя е толкова величествена и красива, че Дейнека я оприличава на богиня, като отбелязва, че въпреки всичко, тя си е една „руска девойка“. / „Момиче с бормашина“, 1937.

жени13

Александър Самохвалов

Ъглите и перспективите на акварелите на Самохвалов са енергични, а субектите му приличат на храбри женски бойци от старите руски епоси. В „Момиче носи арматура“ походката на модела е уверена, но и лека, а контурите на арматурата, които разделят равнината на платното, подсилват вътрешната динамика на композицията. / „Момиче носи арматура“, 1934.

жени14

Александър Самохвалов

Самохвалов се надява, че акварелите и графиките му ще бъдат използвани като основа за стенописите в Московското метро. Някои от тях действително по-късно са използвани за създаването на скулптури, които красят метростанцията „Площад Революция“. Но не от него и не толкова брутално. / „Контрольорка“, 1928.

жени15

Александър Самохвалов

През 2014 година Руският музей в Санкт Петербург бе домакин на изложба на Самохвалов, която продължи до края на март 2015 година. В ретроспекцията бяха включени 250 творби от ранните му архитектурни картини чак до Апасионатата (Строители на комунизма) от 1967 г. – последната му велика творба, която обобщава цялото му творчество. Може би художникът е замислял нещо подобно, иначе защо би включил във фона някои от героите от златната му ера през 1930-те – същото „Момиче с тениска“. / „Момиче с тениска“.
Източник: Руски дневник

ЗАБАВНО

More in ЗАБАВНО

хиалурон

Български шампион по щанги си наду устните с хиалурон: Обществото не ми плаща сметките / СНИМКА

февруари 8, 2024
846fd772869de1b03dfb3b798822bb61

Калина Андролова се гаври с Ваня Григорова и Цветанка Ризова

януари 30, 2024
big_Screen76

Динко се обиди и обяви края с прощално включване

януари 29, 2024
путин-байдън

Руски шегаджии сглобиха видео с Путин и Байдън

декември 7, 2023
уики-1

Скъсаха се да редактират Кирил Петков в Уикипедия: „Канадски политик“ с „трайни мозъчни увреждания“

ноември 16, 2023
big_IMAGE_15103786_40_0

Григор Димитров прежали Мадалина и показа новата си любов / СНИМКИ

октомври 20, 2023