ЗАБАВНО

Вижте 10 примера за удивителна адаптация на животни към суровата околна среда

Вижте 10 примера за удивителна адаптация на животни към суровата околна среда

 

Адаптацията към нови условия и оцеляването е запазена марка за човешкия род. Но ние не сме единствените същества, които умеят да се приспособяват към трудностите и извънредните обстоятелства. В животинския свят има някои доста удивителни примери.

снимка: popmech.ru

Арктическите зайци – най-едрите зайци в Северна Америка, които освен всичко друго имат и удивително къси уши. Това е един отличен пример за това на какво са готови животните, за да оцелеят в сурови условия. Дългите уши чуват приближаващите хищници по-добре, късичките пък отделят и изразходват по-малко топлина, което е изключително важно, като се има предвид къде живеят тези пухкави животинки.

 

снимка: popmech.ru

Жабите от вида „Rana sylvatica“, които живеят в Аляска издържат повече на студ дори и от антарктическите риби. Тези земноводни зимата буквално замръзват в леда и така прекарват студения сезон. После, през пролетта, се връщат към живот. Способни са на това благодарение на сложната биохимия на кръвта си и на специално утроените си черни дробове, които се увеличават двойно по време на зимния сън на жабите.

 

снимка: popmech.ru

Някои видове богомолки, които нямат възможност по цели дни да стоят на слънце, се справят с липсата на топлина посредством мощни химични реакции в тялото си. В самия организъм на богомолката се получават концентрирани топлинни избухвания за краткотрайно сгряване.

 

снимка: popmech.ru

Цистата е временна форма на съществуване на бактериите и много едноклетъчни, при която организмът изгражда около себе си плътна защитна обвивка, за да се предпази от агресивната външна среда. Тази преграда е доста ефективна – понякога микроорганизмите оцеляват десетилетия по този начин.

 

снимка: popmech.ru

Нототениевидните риби (Notothenioidei) обитават водите на Антарктида, които са толкова студени, че другите видове риби биха умрели от студ веднага щом се озоват там. Морската вода замръзва при температура -2 градуса, но кръвта започва да се втвърдява при далеч по-висока температура.  Антарктическите риби обаче отделят естествен антифризен белтък, който не позволява в кръвта да се образуват кристалчета лед. По този начин рибите оцеляват.

 

снимка: popmech.ru

Мегатермията е способността да се генерира топлина като за целта се използва телесната маса. Това запазва живи някои видове костенурки, въпреки че те нямат антифриз в кръвта. Те оцеляват като се движат постоянно.

 

снимка: popmech.ru

Азиатските планински патици се издигат на огромни височини когато през прелетния сезон минават над Хималаите. Най-голямата регистрирана височина, до която са се издигали тези удивителни птици, е 10 000 метра! Гъските са напълно способни да контролират температурата на телата си, като при нужда променят химичния състав на кръвта си, за да оцелеят в ледения разреден въздух.

 

снимка: popmech.ru

Калните скачачи не са съвсем обикновени риби, макар и да спадат към попчетата. По време на отлив те пълзят в тинята и си намират храна, понякога дори се качват по дърветата. По начина си на живот тези същества много повече приличат на земноводни и само хрилете издават, че са всъщност са риби.

 

снимка: popmech.ru

Екосистемата на „черните пушачи“ представлява хидротермални източници на дъното на океана и е наистина удивителна. Водата там е наситена със сероводород и отровни вещества, но животът в нея кипи, както е било и преди милиони години. Там живеят бактерии, които разцепват сярата с малките си пипалца – това са вестиментиферите. Мидите, червеите, раците, октоподите и рибите живеят в симбиоза с тези удивителни бактерии.

 

снимка: popmech.ru

Един от видовете папагали в Никарагуа до такава степен е свикнал с условията в действащия вулкан Масая (последното изригване беше през 2008 г.), че даже си прави гнезда направо в кратера. Никой не знае как така отровните газове не убиват отчаяните птици, но тази тактика им дава идеалната защита срещу хищници.

Източник: FBR.bg и Популярная механика

More in ЗАБАВНО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
хиалурон

Български шампион по щанги си наду устните с хиалурон: Обществото не ми плаща сметките / СНИМКА

февруари 8, 2024
846fd772869de1b03dfb3b798822bb61

Калина Андролова се гаври с Ваня Григорова и Цветанка Ризова

януари 30, 2024
big_Screen76

Динко се обиди и обяви края с прощално включване

януари 29, 2024
путин-байдън

Руски шегаджии сглобиха видео с Путин и Байдън

декември 7, 2023
уики-1

Скъсаха се да редактират Кирил Петков в Уикипедия: „Канадски политик“ с „трайни мозъчни увреждания“

ноември 16, 2023