Икономика

Гарантирано от ГЕРБ! Спряна обществена поръчка в София тръгва пак на двойна цена!

Гарантирано от ГЕРБ! Спряна обществена поръчка в София тръгва пак на двойна цена!

zx660y371_1084505

Ефектът от пушилката със спрените обществени поръчки се оказа краткотраен. Два от отменените конкурси са обявени отново при същите или при още по-съмнителни условия, при това в общини, управлявани от ГЕРБ – София и Варна.

Ремонтът на площада около НДК е на път да бие всички рекорди заради постоянното си поскъпване. Насред кампанията на Борисов за отменяне на поръчки Столичната община спря търга си за ремонт на площада пред НДК с мотива, че има само един кандидат. Тогава стойността на ремонта бе 2.4 млн. лв. Месец по-късно същият ремонт вече е драстично по-скъп – с прогнозна стойност 6 млн. лв. От тях половината са за основните дейности, а за другата половина от парите е записано, че общината може да ги даде на същата фирма по своя преценка, ако са необходими допълнителни дейности.

Според новата поръчка площадното пространство пред НДК е 12 500 кв.м и трябва да е ремонтирано до края на септември. Ще бъдат подменени настилката, бордюрите, стъпалата. Общината обаче сама ще осигури плочките за смяната, а от фирмата се иска само доставка и монтаж. Фонтанът с топките и стълбищата към подлеза на НДК ще имат нови парапети и осветление. Изградена трябва да е и дренажна система за зелени площи, както и хидроизолацията под целия площад. Освен това в цената е предвидено и изграждане на две пешеходни пътеки – на бул. „Фритьоф Нансен“ с кръстовището с бул. „Васил Левски“ и на бул. „Витоша“ с кръстовището с бул. „Скобелев“, както и перони на трамвайната спирка.

Не е ясно как вдигането на цената до 6 млн. лв. отговаря на мотивите, с които беше прекратена поръчката – „с цел осигуряване на добра конкурентна среда чрез предоставяне на възможност на повече заинтересовани лица да участват в процедурата и евентуално да бъдат получени повече и по-изгодни офертни предложения“.

Отново е пусната и поръчката за пречиствателната станция в курорта „Златни пясъци“ на община Варна. При нея стойността не е променена – прогнозната цена е 25 млн. лв. Съоръжението се прави по европейски проект, срокът е 29 месеца и кметството я възобнови бързо, за да не изтърве графиците. „Не можем да правим промяна в стойността, тъй като тя е одобрена от управляващия орган на оперативна програма „Околна среда“ с одобрен идеен проект и окончателен доклад за първия етап. Има изготвена план сметка с одобрени показатели“, заяви чрез пресцентъра на общината Златка Танева, ръководител на проекта за строителството на станцията. От община Варна обясниха след намесата на Борисов, че в конкурсната документация е имало разминаване по отношение на изискванията за минимално съдържание на сухо вещество в утайката – на едно място параметърът бил 20%, на друго 22%. „Това изискване пряко влияе на единия от критериите, които възложителят е заложил като показател в методиката за оценка“, обясни кметството и уеднакви документите. Точно тази поръчка даде финансовият министър Владислав Горанов като пример, че искат всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон за обществените поръчки. Законът влиза в сила на 15 април.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

„Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва – повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва“, каза Борисов, когато нареди спирането на първите поръчки.

СЪС ЗАКЪСНЕНИЕ

Катарзисът с обществените поръчки стигна и до социалното министерство. Министърът на труда Ивайло Калфин е разпоредил да бъде прекратен търг за купуване на до десет луксозни коли за 720 хил. лв. Поръчката е обявена преди един месец – около седмица след скандала с отменените от премиера Бойко Борисов първи строителни поръчки за милиарди. Министърът я спира не в отговор на заръката „безкомпромисно да се проверяват“ всички обществени поръчки, а след репортаж на Нова тв. „Причината е, че в обявлението има недопустими условия, като тези за цвят или за задвижване на колелата. Взети са мерки подобни пропуски да не се допускат отново“, се казва в официалната позиция на министерството. Според Нова телевизия само два модела на един и същ производител могат да покрият всички условия в търга. В изискванията на социалните е посочено също, че колите трябва да са черен металик, да са със задвижване 4х4, с шестстепенна скоростна кутия и др. В агенцията за обществени поръчки търгът вчера все още не беше прекратен, нито на страницата на министерството.

източник: в. СЕГА

Икономика

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024