Здраве

Геноцид! Намаляват наполовина парите за онкоболни, може да въведат доплащане

Геноцид! Намаляват наполовина парите за онкоболни, може да въведат доплащане

570230

Проект на решение на Надзорния съвет на НЗОК предвижда лечението на онкоболни да става по две, вместо по една клинична пътека, а касата да плаща на лечебните заведения 200 лв. на пациент вместо сегашните 470 лв. за продължително лекарствено лечение. В същото време минималният болничен престой се увеличава от един на два дни. Новината, че досегашната клинична пътека се дели на две крайно недофинансирани, разтревожи сериозно лекарите, съобщава в. ДУМА.

„Това ще генерира директни загуби на лечебните заведения, ще има отлив на млади онколози и най-важното – ще ограничи приема на пациенти“, коментира онкологът д-р Филип Маринов. Прогнозите на негови колеги отиват по-далеч – възможно е цели онкологични звена в страната да бъдат закрити, а цели райони да останат без онкологична помощ.
При срещата на онколози с подуправителкката Иванка Кръстева миналата седмица от Българското онкологично научно дружество предлагат за клиничните пътеки с фиксирани изследвания – 241.1 за скенер и 241.2 за ядреномагнитен резонанс, касата да плаща съответно 400 и 600 лв. В проекта на надзора на касата обаче са записани сумите 287 и 436 лв.
От НЗОК вчера успокоиха, че „не се очакват проблеми при лечението на пациенти с онкологични заболявания“ и съобщиха, че на електронната й страница е публикуван за обсъждане Проект на решение. От НЗОК обявяват, че очакват в 14-дневен срок писмените предложения на онколозите, за да бъдат обсъдени на заседание на Надзорния съвет на на НЗОК.
Всички дейности в онкологията ще са безлимитни от 1 април, уверяват от касата, но това не успокоява лекари и пациенти.
ДУМА припомня, че след отказа на БЛС да подпише Националния рамков договор правилата за заплащане на дейността на медицинските изпълнители след 1 април ще определя само касата.

Коментар:

ПОД ДЪНОТО НА МОРАЛА

Парите за химиотерапия са намалени на повече от половината еднолично от касата. Уверенията, че проблеми с лечението на раковоболните не се очакват, звучи най-малкото цинично! Защото тази стъпка води под дъното. Под дъното на морала.
Тревогата, граничеща с трагедия, засяга повече от 300 хил. българи с рак и поне 3 пъти повече техни близки и приятели. Намаляването на парите за лечението им може да доведе само до едно: доплащане от пациентите. И без това основната причина за бедност на българите е доплащането на медицински услуги. Не броим фалитите на онкологични звена в страната. Не броим невъзможността на лекарите да изпълняват дълга си.
Реформата в здравеопазването, превърнала се в нечия идея фикс, очевидно цели едно – пестене на пари. Максимално събиране на здравни вноски и почти нулево плащане за лечение на платците. Къде отиват парите от здравни вноски – в магистрали, в обществени поръчки или просто за нечий личен комфорт?
Иначе сме царе на популизма и бутафорното спазване на правата на пациентите: никога не е била регламентирана такса за придружител в болница, за да бъде забранявана. Никога не са били узаконявани „дарения“ за болниците, за да бъдат забранявани.

Аида Паникян, ДУМА

More in Здраве

Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023