имигранти index

5,9 млн. евро е приносът на нашата страна към помощта, която Европейският съюз ще предостави на Турция за справяне с бежанците.

Правителството предлага на парламента да ратифицира Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците. За ратифициране се предлага и сертификатът за принос от страна на България и приложения към него график на плащанията, съобщават от Министерския съвет.

След като документите бъдат ратифицирани, подписаният сертификат за принос ще бъде изпратен на Европейската комисия. Изготвен е график за плащанията на отделните траншове от вноската в периода 2016-2019 година.

Вноската ни била изчислена въз основа на дела на брутния национален доход в страната в общата сума на брутния национален доход в ЕС.

От кабинета припомнят, че целта на механизма в полза на Турция за бежанците е да се координират и рационализират действията, които са финансирани от бюджета на Евросъюза и от приноса на двустранна основа от държавите-членки.

3 млрд. евро е общият размер на помощта по механизма. От тях 1 млрд. евро са от бюджета на ЕС. Останалите пари трябва да бъдат осигурени от вноски на държавите членки.

Със средствата ще се финансират спешните нужди от хуманитарна помощ за бежанците и приемните общности в Турция. Те ще се използват главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование.

Турция ще получи парите по съответните европейски програми. Това ще стане главно по линия на хуманитарна помощ и Инструмента за предприсъединителна помощ, става ясно още от съобщението на „Дондуков 1”.

Източник: News.bg