СВЯТ

„Ди Цайт“ предрича „подялба на Европа“ между Русия и САЩ

„Ди Цайт“ предрича „подялба на Европа“ между Русия и САЩ

150928142610_putin_624x351_ap_nocredit

Чрез сирийския конфликт Русия се опитва да изгради „нов йерархичен ред“ в света, а ако примирието в Сирия се запази, това ще е началото на подялба на Близкия изток между Русия и САЩ, след което ще дойде ред и на Европа. Това твърди германският ежедневник „Ди Цайт“ (Die Zeit) в статия от 4  март, цитирана от „Взгляд“.

Авторът на материала Михаел Туман отбелязва, че прекратяването на огъня в Сирия не бива да се възприема като прекратяване на бойните действия – на някои места те продължават, а споразумението между САЩ и Русия означава на първо място „спиране на голямото настъпление на силите на Асад с подкрепата на руските бомбардировачи“. За опозицията и мнозина сирийци това е неголям напредък, но остава въпросът защо руският президент Владимир Путин спря на половината път.

Асад има локални цели, а Путин – глобални, отбелязва авторът. „Президентът на Русия се намеси в ситуацията в Сирия не за да извоюва няколко разрушени предградия на Алепо, а за да установи нов йерархичен ред в света“, подчертава Туман.

Според изданието световните сили се опитват да защитят своите интереси, като използват „марионетки“: Кремъл използва Асад, а Вашингтон – т. нар. „умерена опозиция“. Само че борбата се усложнява от факта, че в нея е замесена и трета страна – „Ислямска държава“ (ИД). Затова и свръхдържавите трябва да се договорят една с друга и да решат какво да правят със Сирия.

Тази концепция се основава на една добре позната схема, прилагана от 1947 до 1990 година. В началото на февруари на конференцията по сигурността в Мюнхен руският премиер Дмитрий Медведев спомена за „студената война“ между Русия и Запада. Според Туман „в представите на Москва в света трябва да има две свръхдържави – САЩ и Русия, заплаха от ядрена война, контролируеми конфликти, а след това споразумение и всеобщо спокойствие“.

Авторът смята, че тази концепция за световния ред е била обозначена от Путин още миналата есен. На генералната асамблея на ООН Путин припомня за конференцията в Ялта през 1945 г., на която СССР, САЩ и Великобритания решиха следвоенния ред в Европа.

„За европейците Ялта е символ на разделение и подчинение на континента на свръхдържавите, а за Путин – доброто старо време“, отбелязва Туман. Прилагането на принципа от Ялта означава, че САЩ и Русия, чрез примирието и сдържането на своите марионетки, проверяват доколко добре контролират ситуацията. Ако им се получи, Близкият изток ще бъде разделен на сфери на влияние. „Същото може да се случи и в Източна Европа, а ЕС и Германия ще си запазят „ролята на наблюдатели“, прогнозира авторът на статията.

източник: Руски дневник

 

СВЯТ

More in СВЯТ

руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024
280401396030c2c393fc109dd0674aed

САЩ предали на Иран чрез Турция: Операцията да бъде „в определени граници“

април 14, 2024
ракети

Как реагира Москва след иранската атака срещу Израел

април 14, 2024
epa07713961 (FILE / COMPOSITE) - Ukranian then Presidential candidate Volodymyr Zelensky (L) talks to the media during the Ukrainian presidential elections in Kiev, Ukraine, 21 April 2019, and Russian President Vladimir Putin (R) gestures while answering a question during his annual press conference in in Moscow, Russia, 23 December 2016 (images reissued 13 July 2019). According to reports, The Ukraine's President Zelensky called Russian President Put on the phone on 11 July 2019 for the first time.  EPA/TATYANA ZENKOVICH/YURI KOCHETKOV

В САЩ: Фантазиите на Зеленски са нереалистични. Абсурдна е тезата, че не трябва да преговаряме с Путин

април 12, 2024
0301_8237490757547045824_big

Експерти зоват да се вдигне възрастта за пенсия на 75, защото сме живели по-дълго. 75 г. са новите 65 г.

април 12, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024