Политика

Драгоценният Борисов сменя „куция фалкон“ със самолета на Меркел!

Драгоценният Борисов сменя „куция фалкон“ със самолета на Меркел!

8d3e9187675d18958eb86efbfe452f84

Бойко Борисов ще се вози в нов самолет, твърди сайтът „Всеки ден“. Само преди няколко седмици в транспортното министерство на Ивайло Московски е пристигнал проект за машината, която трябва да смени станалия известен като куц стар фалкон. Самолетът претърпя куп аварии, като заради проблеми с колесниците дори се наложи през 2015 г. министър-председателят няколко пъти да кръжи във въздуха с него.

Той ще отиде на тезгяха, но от продажбата му не могат да се чакат повече от 6 милиона. А новият самолет, който правителственият „Авиоотряд 28″ се кани да купи до края на годината, е абсолютно същият като на германския канцлер Ангела Меркел.

Става въпрос за предпоследното поколение на европейския гигант „Еърбъс“ с модел А340. Базовата му цена варира между 83 и 180 милиона долара в зависимост от спецификациите на борда. Той има 4 двигателя, с които може да лети и интерконтинентално – възможност, изключена при фалкона. Той побира над 300 пътници, дори ако фюзелажът му бъде променен за интериорното удобство на ВИП пасажерите, разкриха експерти, а за да отговаря на всички изисквания и да бъдат вложени необходимите системи за сигурност като правителствено возило, цената му вероятно ще удари около 200 милиона лева. Меркел пътува със същата машина от 2011 г., като до момента тя не е дала нито един дефект.

В същото време родният авиоотряд, макар и с оправен фалкон, все още разчита на еърбъса. При атентатите в Брюксел миналата седмица имаше готовност самолетът да бъде подготвен за евакуацията на нашенците в белгийската столица, парламентарната шефка Цецка Цачева да бъде изведена оттам с малката швейцарска машина, но впоследствие тя отказа.

Колкото до новия еърбъс, имало разчети, че той не само е най-комфортен при изпълнението на дълги полети, но и най-икономичен на фона на възможностите за купуване на боинг, каквито идеи също имало. По информация на запознати, ако решението за търга се ускори и действително бъде купен до края на годината, ще се наложи преструктуриране на финансите на няколко министерства, за да може да се обезпечи сделката. Все пак имало вариант и да се ползва разсрочено плащане. В пълна тайна обаче се държи от коя държава ще бъде купен самолетът.

Източник: Всеки ден

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024