СВЯТ

Ексклузивно от Истанбул: Водни оръдия и сълзотворен газ срещу в. „Заман“ (видео)

Ексклузивно от Истанбул: Водни оръдия и сълзотворен газ срещу в. „Заман“ (видео)

8bc798adc1eef8b64be39deb942f0580

Турската полиция е използвала водни оръдия и сълзотворен газ срещу събралото се множество, протестиращо пред сградата на най-тиражния опозиционен вестник Zaman, пише на сайта на самия вестник.

Няколкостотин демонстранти се опитаха да попречат на полицаите да влязат в сградата на вестника. Органите на реда все пак успяха да си проправят път.

Демонстрантите протестираха срещу решението на турските власти да поемат контрола над в. „Заман“, най-високотиражния опозиционен вестник в страната. Турски съд е постановил вчера назначен от държавата управителен съвет да ръководи вестника, който има издания на няколко езика, включително турски и английски, уточнява Ройтерс.
Съдът в Истанбул вчера назначи попечители, които да поемат контрол над медийната компания, която ръководи вестника, нанасяйки пореден удар върху свободата на медиите в Турция. Журналисти от „Заман“ съобщиха, че полицията е използвала сълзотворен газ срещу стотици протестиращи пред сградата срещу решението на съда.
На видеозапис се вижда как редакторът на „Заман“ Севги Акарчешме е блъскана от полицията. „Полицията не ни допуска до собствените ни офиси в собствената ни сграда! Това е деспотизъм!“, заяви по-късно тя на личната си страница в социалната мрежа „Туитър“.


Няколко опозиционни депутати, присъствали на протеста също са пострадали от сълзотворния газ. Съобщава се, че полицията е чупила камерите на отразяващите събитието журналисти.
Главният редактор на вестника Абдулхамит Биличи се обърна към своите колеги, определяйки решението на съда за „черен ден за турската демокрация“. Събралите се журналисти и читатели са скандирали: „Свободната преса не може да бъде заглушена“, докато са носели плакати с надпис „Не ни пипайте вестника“.

 

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024