Европа

ЕС се предаде! Indipendent: Големият бизнес и САЩ ще диктуват сделките на Европа

ЕС се предаде! Indipendent: Големият бизнес и САЩ ще диктуват сделките на Европа

20160318.aheswhwqli

ЕС се предаде! Бюрократите в Брюксел и напазаруваните „елити“ на съюза клекнаха пред Вашингтон в трудните пазарлъци около TTIP. Улисани и объркани с бежанските проблеми на преселниците, тези жалки продажници на практика навлязоха във втората фаза на пълното затриване на Европа.

Европейската комисия ще бъде задължена да се консултира с властите в САЩ преди приемането на нови законодателни предложения, в резултат на водените предимно тайно спорни търговски преговори. Изтекъл документ, получен във вестник The Independent и организацията Обсерватория Корпоративна Европа, от продължаващите преговори по Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) между ЕС и САЩ показва, че все още несъществуваща Комисия ще има властта да решава в кои сфери да се сътрудничи със САЩ, оставайки страните-членки на ЕС и Европейския парламент още по-изолирани, пише „Фокус“.

Основната цел на TTIP е хармонизирането на трансатлантическите правила в множество сфери, като храни и безопасност на стоките, опазване на околната среда, финансови услуги и банкиране. Изтеклият документ касае глава „регулаторно сътрудничество“ от преговорите, които ЕС казва, че ще доведат до „прерязване на червената лента за европейските фирми без да се стига до действане по лесния начин“ . Документът показва лабиринт от процедури, които биха спрели всяко предложение в ЕС, което е срещу американските интереси, според анализатори.

TTIP, наричан вече „договор за зона за свободна търговия“ трябва да отмени „архаичния принцип“ на национален суверенитет, т.е. онова, което е позволено или не е позволено във всяка държава в областта на икономиката и е прерогатив само на съответния национален парламент, избиран от гражданите на тази държава, което и у нас след 1991 г. по неизяснени досега причини, е наричано „демокрация“.

В рамките на този „архаичен“ обичай парламентът определя например правата на работниците и задълженията на работодателите. Това е принципът на законното и легално трудово ангажиране, данъците, пенсионните и здравни вноски, на минималната работна заплата, на регулирането на достъпа до пазара на храни и лекарства, правата и задълженията на фирмите, използващи околната среда, както и разходите и наказанията за нейното унищожение или замърсяване. Определя и какви публични услуги трябва да извършва държавата спрямо своите граждани, принципите на публичното образование и здравеопазване, регулирането на дейността на банките, принципите на защита на личния живот на всеки човек. И така нататък и така нататък. С една дума, на всичко онова, което представлява ежедневният живот на всяка съвременна европейска държава – членка на ЕС, даже и на България.

По-точно, представляваше досега, защото в близко бъдеще, нещата ще се променят напълно заради този TTIP.

Главната задача на TTIP е „ликвидиране на нетарифните инвестиционни бариери“. Зад тази формулировка се крие всичко, което американските корпорации считат за препятствие за печелене на пари за себе си в Европа, т.е. всички трудови и потребителски стандарти, екологията, системата за публични услуги и финансиращите ги данъчни системи. С една дума, пълно елиминиране на държавата, за да не пречи на корпорациите.

 

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024