Коментари

Златно безвремие за шуробаджанашкия картел

Златно безвремие за шуробаджанашкия картел

12814616_10207430162244979_8805286725099801626_n

В държавата на Бойко Борисов „реформите“ по прехвърляне от пусто в празно вървят на пълни обороти. След като взе под крилото си големите обществени поръчки, с което даде да се разбере, че правилата и законите нямат никакво значение, важен е само Неговият имидж, ето ти нова изненадка. Премиерският съветник Росен Желязков, който бе единствен кандидат за шеф на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), „изненадващо“ го удари на морал и се отказа от номинацията си за стола. Нека припомним, че господинът се прослави навремето и като подменител на изборните бюлетини в Костинброд…
Айде бе, отказал се значи! Или просто са го отказали? Все пак иде реч за висшия пост в същата тази КЗК, която по закон му гарантира мандат, сравним с този на гуверньора на БНБ и почти толкова продължителен, колкото на главния прокурор. Театралното си оттегляне Желязков обясни така: „Не мога да позволя внушенията, спекулациите и политизирането на този избор, които могат да се върнат като бумеранг… Искам да отпадне всяко съмнение за предпоставеност и предрешеност на надпреварата. Бизнесът трябва да е конкурентна игра, от която потребителите печелят. Вярвам, че политиката трябва да е честна игра, а не политиканска игричка“… Да се разплачеш от умиление.
Ясно е, взеха ни за шарани. Или поне така си мислят. Тук спряна оферта, там спряна поръчка, един се оттегля от сигурно спечелено място, друг заема горда позиция. Чакаме всеки момент Пеевски да си направи публично харакири в изблик на катарзис.
Резултатът от целия този водевил с избор на новата КЗК, който продължава повече от половин година, е едно райско безвремие. За картелите, големите вериги и всякакъв род монополисти, които безнаказано и лежерно да си развяват коня. Извън всякакво съмнение е, че това състояние устройва и властта. Дори затвърждава критиките, че именно тя ги обслужва. Ако обаче Го запитате: „Що така?“, ще чуете готовия Му отговор: „Има си комисия за тази работа, не ме занимавайте мен“.
Подобна интрижка впрочем се заформи и с държавната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. Същата бе създадена при предишното управление на ГЕРБ, а задачата й бе насочена към финансиране и изграждане на магистралите „Струма“, „Хемус“ и „Черно море“. Сега тази компания ще бъде закрита, а дейността й прехвърлена към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Ама те от ГЕРБ пак открили топлата вода. Че АПИ точно с това се занимава! По презумпция и по закон. Но врътката и тогава, и сега опира до парите от еврофондовете, които свършиха.
Иначе държавата е пълна с такива структури, за които никой не знае какво точно работят, с какво се занимават и какъв е приносът им за обществото. Единственото сигурно е, че назначените в тях вземат огромни заплати, карат скъпи служебни коли на държавни разноски и се осигуряват с държавни апартаменти. Жалкото е, че няма сила, която да разсече този шуробаджанашки картел. Никой не посяга, защото всеки е зависим.

Валентин Георгиев, ДУМА

 

More in Коментари

big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024