Европа

Миролюбците от САЩ засилват още военното си присъствие в Източна Европа от 2017 г.!

Миролюбците от САЩ засилват още военното си присъствие в Източна Европа от 2017 г.!

125

САЩ планират от 2017 г. да засилят военното си присъствие в Източна Европа с непрекъснати ротации на допълнителни бронирани бригади в отговор на „агресивна Русия“, предава AFP, като се позовава на съобщение от американските военни.

Очаква се американската армия да обяви по-късно днес, че заедно с бригадата ще изпрати в Европа пълен набор от техника, добавят американските представители. Предишните планове предвиждаха ротацията на войските, но те трябваше да използват тренировъчната техника, която вече се намира в Европа.

Според новото предложение предишната техника ще бъде изпратена за обновяване, а силите на САЩ ще донесат със себе си по-нова и модерна техника при разполагането си. В бронетанковата бригада има 4500 войници, десетки тежки машини, танкове и друга техника. Армията на САЩ ще изпрати и допълнителна комуникационна техника за свръзка между щабовете и бригадите.

Днешното изявление ще има за цел и да „успокои притесненията в Европа“, където съюзниците на САЩ бяха чули слухове за изтегляне на вече доставената техника и се опасяваха, че то може да означава отслабване на американската подкрепа, отбелязват американските представители.

Промените ще изпратят и послание към Москва, че „всякаква агресия срещу съюзници ще бъде неприемлива“. Освен това ще бъдат разкрити повече подробности за направените тази година предложения за бюджета, с които се учетворява военната помощ за Европа и се призовава за по-постоянно ротационно присъствие.

При посещения в Източна Европа и на срещи на НАТО през последните девет месеца министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обеща допълнителна военна подкрепа за региона. През юни миналата година в Естония Картър обяви, че САЩ ще разпределят около 250 танка, бронирани машини и друга военна техника в шест страни от бившия Съветски блок, за да бъдат успокоени съюзниците от НАТО, изправени пред заплахи от Русия и от терористични групировки.

 Техниката ще бъде разположена в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.
Източници: Фокус, Медиапул

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024