Здраве

МЦ „Полимед“: Да правим разлика между спешна и неотложна медицинска помощ!

МЦ „Полимед“: Да правим разлика между спешна и неотложна медицинска помощ!

lineika

Ръководството на МЦ „Полимед“ излезе с официална позиция по повод клипа, качен във фейсбук на 29.02.2016г от Тодор, съпруг на пациентка, потърсила неотложна помощ. Вижте подробностите по случая, за да разберете каква е истината. Представяме ви цялото изявление без съкращения и редакторска намеса:
1. Жената на Тодор, която се е обърнала за неотложна помощ към нашия център е жива и здрава и без никакви оплаквания веднага след случката и до момента – 18:00 ч. на 01.03.2016 г.
2. Благодарим на БНТ 1, които единствени от всички медии, проявили интерес към случая, показаха професионализъм и потърсиха мнението и на другата страна.
3. Благодарим на Тодор – човекът, заснел клипа; който прояви доблест и присъства на интервюто, заснето от БНТ1 за разясняване на случая. Самият той изрази съжаление от постъпката си и се ангажира лично да поднесе извинение на д-р Божко Божков.
4. Цялото семейство на Тодор от 5 години се обслужва в МЦ „Полимед” АД – семеен лекар, лаборатории, специалисти. За тези 5 години- по думите му, винаги са били обслужвани на високо професионално ниво. На 26.02. /петък/ сутринта, Тодор и жена му са посетили семейния си лекар в МЦ „Полимед” АД за поставяне на регулярна ваксина на малката им дъщеря, която е на 2 години. Манипулацията е извършена много добре и те доволни са напуснали медицинския център. Жената на Тодор, която е млада жена, не е имала никакви оплаквания.
5. В следобеда на същия ден /26.02- петък/ в метростанция „Опълченска” жената на Тодор се почувствала зле – сърдечни болки, задух, изтръпване на главата и всичките крайници, според нея- не можела да се движи. Обадила се по телефона на Тодор, който й казал по най-бързия начин да отиде в МЦ „Полимед” АД.
6. В 16.09 ч. жената на собствен ход влиза в МЦ „Полимед” АД, заобикаля регистратурата и директно се насочва към терапевтичния кабинет на Неотложно звено. Движението на жената- от входа до терапевтичния кабинет и обратно, е проследено от камерите на центъра. Жената се движи спокойно, без видимо страдание, има време да си оправи прическата на стъклените витрини в центъра, преди да влезе в кабинета изчаква пред него в изправено състояние около минута, въпреки, че вратата на кабинета е полуотворена и е видно, че вътре няма пациент. След престой около 2-3 минути в кабинета жената излиза и спокойно напуска медицинския център.
7. Десетина минути след това Тодор влиза в медицинския център и прави клипа.
8. В тази случка имаме 2 казуса – медицински и юридически.
9. Медицинският казус касае разграничаването на дадено състояние дали е спешна или неотложна помощ. Това разграничаване на състоянията е в компетентността на лекаря – пациентите нямат такава експертност. В НАРЕДБА № 25 ОТ 4 НОЕМВРИ 1999 Г. ЗА ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ясно са дефинирани кои случаи са третират като спешна помощ- състояния, които могат да доведат до смърт и/или необратимо увреждане на орган и/ или система. Спешната помощ е безплатна /по- скоро държавата поема нейното лечение/. Всеки лекар или лечебно заведение е длъжно да се отзове и окаже спешна помощ на мястото на инцидента.
10. Неотложната помощ касае състояния, които не водят до риск от смърт или необратимо увреждане на орган и/или система. Такъв е и нашият случай. Грижата по линия на неотложната помощ е вменена на семейните лекари, които имат право да сключват договори с медицински центрове или ДКЦ с разкрити неотложни звена. Договорите са типови, те се издават по указания на НЗОК и обхващат времето от 20.00-08.00ч; събота, неделя и официални празници- 24 часа. Извън този период /както в нашия случай/, ако здравно- осигурен пациент се обърне за медицинска помощ не към своя личен лекар, няма направление по линия на НЗОК и не е допълнително здравно- осигурен в частен здравен фонд, се третира като частен пациент.
11. Юридическият казус касае агресивното поведение от страна на съпруг на пациентка, непровокирано от незаконно поведение на лекар, като съпругът непозволено заснема клип и без съгласието на участващите лица го пуска в медийното пространство.
12. Цялата случка е следствие на недоразумение, породено от непознаване на законовата база в областта на здравеопазването.
13. По наше мнение агресивността на Тодор е потенцирана от непрекъснатото облъчване от страна на медиите в 2 насоки- 1/ лекарите и сестрите в РБългария са мафия в бели престилки и 2/ пациентите имат безкрайни права и никакви задължения. Продължаването на този медиен курс ще доведе само и единствено до непрекъснатост на процеса на изтичане на добрите здравни кадри в посока чужбина, което неминуемо ще доведе до ниско качество на медицинската услуга у нас.

 

Здраве

More in Здраве

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023