Икономика

Ново проучване на ЕС: България губи до 19 млрд. евро годишно от корупция!

Ново проучване на ЕС: България губи до 19 млрд. евро годишно от корупция!

rrssrsrs-srrr-rrrrrrrrr-rrrrrrsr_f51f3befb3

Според ново изследване, поръчано от Брюксел, като цяло проблемът с корупцията в ЕС може да струва на съюза до 990 млрд. евро на година. Базирайки се на три сценария с различни методологии, които включват както преки, така и непреки влияния, проучването открива, че България понася загуби в брутния вътрешен продукт (БВП), които варират от 4,4 млрд. евро, или 5,08% от БВП, до 19,1 млрд. евро, или 22,01% от БВП годишно.

По отношение на целия ЕС в зависимост от сценария загубите са между 179 млрд. евро и 990 млрд. евро всяка година. Данните са много по-високи в сравнение с оценката на Европейската комисия от 2014 г. за 120 млрд. евро. Изследването на комисията обаче бе фокусирано само върху преките ефекти на корупцията.

България продължава да е на едно от водещите места от гледна точка на корупцията в Европейския съюз, което може да струва на страната до 19 млрд. евро годишно. Това сочи ново проучване на RAND Europe – Cost of Non-Europe in the Area of Corruption (Цената на несъществуващата Европа в сферата на корупцията), поръчано от Европейския парламент и представено по-рано тази седмица.

България е на второ място и по трите индекса, чрез които организацията измерва нивото на корупция в страните членки на ЕС.

Според индекса ICRG (International Country Risk Guide), който измерва корупцията в рамките на политическата система, страната ни се класира доста над средното ниво за Европа, като водеща в това отношение е Латвия, а на трето място е Литва.

По индекса CPI (Corruption Perception Index), който осигурява данни за възприемането на нивата на корупция в рамките на страната и обществената информираност, преди България е само Румъния, а с малка разлика в показателя след нас е друга съседна страна – Гърция.

По последния показател – индекса COC (Control of Corruption Index), който оценява управлението и ефективните инструменти за държавна подкрепа, на първо място отново в Румъния, а на трета позиция след България – Хърватска.

index

„Корупцията е голяма черна дупка в сърцето на европейската икономика“, казва Карл Долан, директор на Transparency International, цитиран от POLITICO. “Ако компаниите виждат, че процесът на обществените поръчки е нагласен, то те няма да участват в това наддаване и от това обществото губи, тъй като няма конкурентни оферти“.

Проучването открива още, че корупцията свързана с обществените поръчки струва почти по 5 млрд. евро на година, като за България тази сума достига 13,8 млн. евро. Този вид корупция включва целенасочено премахване на компании от процеса на наддаване, за да има само един годен кандидат, или ограничаване на времето, в което една компания трябва да реагира на търг по нов договор.

За да се намали този вид корупция, RAND Europe предлага ЕС да приложи система за електронни обществени поръчки в целия съюз, което ще намали загубите от корупция с 920 млн. евро. Ако подобна система бъде наложена, проучването изчислява, че в България корупцията ще намалее с почти 5 млн. евро.

Друга мярка за намаляване на корупцията е създаването на Европейска прокуратура, предлага проучването. Подобна институция ще разследва случаите на корупция и може да понижи загубите от корупция с 0,2 млрд. долара на година. За България това ще означава намаляване на корупцията с 4,6 млн. евро.

Страните с най-висок риск от корупция в обществените поръчки в ЕС освен България са Полша, Румъния, Литва, Кипър и Хърватска, сочи проучването. Много от тези страни получават сериозно финансиране от ЕС – Полша, например, е получила над 1,4 млрд. евро чрез европейски фондове през 2013 г., но е една от страните в най-голям риск за корупция в обществените поръчки през същата година.

„Предвид мащаба на проблема това са много скромни предложения“, казва Долан. „А фактът, че ЕС не успява да въведе подобни скромни неща вероятно е знак за това колко слаб приоритет е това за ЕС през последните няколко години“.

Източник: Investor.bg

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024