Политика

Още 2 бежански лагера у нас?! Борисов ще моли Брюксел да не участваме в схемите за презаселване

Още 2 бежански лагера у нас?! Борисов ще моли Брюксел да не участваме в схемите за презаселване

Boiko-Borisov-18_2

Слухове, че властта у нас планира превантивно да изгради още 2 бежански лагера подлудиха Благоевградско… Ако мигрантите, блокирани на границата между Гърция и Македония, се насочат към България, правителството планира да бъдат създадени още два бежански лагери на наша територия.  Предвижда се единият да бъде палатков, а вторият от контейнери, пише сайтът Topnovini.bg. В Благоевград има слух, че те могат да бъдат разположени в Кресна или Петрич, но от Министерството на отбраната отричат.

По официална информация над 14 000 мигранти са блокирани до Идомени на границата с Македония, след като Западнобалканският маршрут беше обявен за затворен с решение на Европейският съюз. Гръцките власти предлагат на бежанците да бъдат извозени до вече съществуващите лагери, където да бъдат включени в програма за релокация.

Междуврменно стана ясно, че България ще настоява да не участва в схемите за презаселване на този етап, защото като външна граница на ЕС сме под натиск на мигранти и лица, търсещи убежище от Турция. Това ще е позицията, която ще защитава Бойко Борисов по време на заседанието на Европейския съвет на 17 и 18 март.

Схемата за презаселване трябва да бъде прилагана, след като бъде преустановен притокът на нелегални имигранти от Турция към ЕС, ще посочи Борисов пред своите колеги. Българската позиция за Съвета беше одобрена по време на днешното заседание на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. На срещата в края на седмицата лидерите от общността трябва да намерят решение за ограничаване на миграционния натиск. Едно от обсъжданите решения е да бъде сключена сделка с Турция, по силата на която нелегалните имигранти да бъдат връщани обратно, а в замяна ЕС да приема бежанци от Сирия.  Редица опасения обаче се появили, че този механизъм щял да наруши правата на бежанците. Затова юристите на ЕС търсели в момента приемливо решение.

Според повече наблюдатели опитът на страната ни „да се скатае“ е кауза пердута.. Всеизвестно е, че началниците в Брюксел и Берлин са безцеремонни в това отношение и настояват да няма изключения между „партньорите“, които са длъжни „справедливо“ и „солидарно“ да си поделят тежестите.

Източници: Topnovini, Investor.bg, правителствен пресцентър

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024