Европа

„Подемос“ бламира соцпартията за нов кабинет, Испания пред правителствена криза

„Подемос“ бламира соцпартията за нов кабинет, Испания пред правителствена криза

entrevista-integra-pedro-sanchez_MDSVID20141003_0026_17
Лидерът на испанските социалисти Педро Санчес не получи вот на доверие от Конгреса на депутатите за съставяне на правителство. В петък ще има второ гласуване.
Изходът от гласуването в долната камара на испанския парламент беше очакван, предвид факта, че две от четирите основни политически сили – консервативната Народна партия (НП) и  лявата „Подемос“ („Ние можем“), които заедно контролират повече от половината места, дадоха предварително да се разбере, че няма да подкрепят предложения от Санчес кабинет, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА и Dir.bg.

За правителството гласуваха само 130 от общо 350 членове на Конгреса на депутатите, а против – 219. За да бъде одобрен, кабинетът се нуждаеше от абсолютно мнозинство от 176 гласа.

Правителството на Санчес бе подкрепено само от народните представители от неговата Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП) и от центристката формация „Сиудаданос“ („Гражданите“).

Освен НП и „Подемос“, против кабинета гласуваха Обединената левица и четири регионални формации от Каталуния и Страната на баските. Единственият депутат от малката партия Коалиция на Канарските острови се въздържа при вота.

Лидерът на социалистите все още може да бъде избран за премиер, ако получи обикновено мнозинство при второ гласуване в петък.

Това обаче няма как да стане на практика, тъй като НП и „Подемос“, които имат общо 192 депутати, дадоха да се разбере, че няма да променят своята позиция.

А ето и някои коментари в мрежата по повод на случилото се:
Социалистическите партии из по-голямата част на Европа отдавна не изпълват със съдържание името, което носят, по-скоро са кооптирани от системата и единственото социалистическо в тях са само клишираните лозунги, с които лъжат все по-оредяващия си електорат.В момента, в който дойдат на власт, го играят по-скоро десни, докато традиционните десни отдавна обслужват само частни интереси на големи банки и корпорации.Неслучайна в този случай е появата на алтернативи като Сириза, Подемос, ДиЕМ-25 и т.н.
Испанците ще трябва да погласуват още няколко пъти, докато не излъчат някакво мнозинство, защото на Подемос им е ясно, че не са пратени в парламента, за да правят компромис с дявола.
Тоя водевил с добрите десни и лошите леви отдавна излезе от мода. Повечко четене и по-малко идеология е лечението.

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024