Политика

Позорно! 24 млн. за лисици, 12 млн. за Турция, 925 000 пенсионери без пари за Великден!

Позорно! 24 млн. за лисици, 12 млн. за Турция, 925 000 пенсионери без пари за Великден!

phpcz5par_559x

Българската агенция по без­опасност на храните (БАБХ) започна от вторник първата за 2016 г. ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Десет специално оборудвани самолета ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха.

11 330 373 лв. без ДДС ще струва ваксинирането до 2017 година. 2/3 от средствата идват по линия на ЕС. Това е втората кампания срещу заразата. На­чалото е поставено през 2009 г. и е било на стойност 12 986 412 лв. без ДДС. Любопитно е, че и двете обществени поръчки се печелят от една и съща ком­пания – консорциум „Биовета Еър”, стана ясно от разследване на „OFFnews”. Така сумата над­хвърля 24 млн. лв. за последни­те 7 години.

Справка в Агенцията за об­ществени поръчки показва, че други участници не се явяват на обявените търгове. Преди две години консорциумът прибира от БАБХ 3 544 200 лв. за лик­видиране на болестта бяс чрез орална ваксинация на всички лисици на територията на стра­ната.

Тогава дружеството е избра­но от изпълнителния директор на държавната институция Пламен Моллов без обществена поръч­ка, като е използвана практика­та „договаряне без обявление”. В тръжната документация избо­рът на дружеството е оправдан с факта, че е спечелило подобен търг и година по-рано.

При миналогодишната офер­та консорциумът предлага еди­нична цена за ваксина – 0,90 лв. без ДДС и 0,96 лв. също без данък за прилагане на медика­мента. Общо

ЩЕ БЪДАТ ДОСТАВЕ­НИ 6 128 760 ВАКСИ­НИ

На един квадратен километър се изхвърлят по 20 бр. вакси­нални примамки, които самоле­тите пускат от височина 150 м. Мястото на всяка пусната при­мамка се отбелязва с помощта на GPS-система, съобщават от БАБХ. И за най-непросветените става ясно обаче, че за да се фиксира примамката с размери на кибритена кутийка, би тряб­вало да се използват шпионски спътници. Може би за това раз­хвърлянето на примамките ще струва близо 6 млн. лв.

ОПАСНИ ЛИ СА ВАК­СИНИТЕ

Ветеринарните лекари пре­поръчват хората да не ги пипат, защото може да бъде опасна за тяхното здраве. Ваксините не представляват опасност за здра­вето на останалите диви животни.

В тях обаче има тетрациклин, който се използва като маркер дали лисицата е изяла примам­ката. За да се установи това, се налага избиването на определен брой лисици, които да бъдат из­следвани, което пък възмущава еколозите.

Националната програма за кон­трол и изкореняване на болестта бяс чрез ваксинация на лисиците се изпълнява вече седма година и се съфинансира от ЕК, а м. г. пра­вителството отпусна над 4,5 млн. лв. допълнително за медикамента.

НЯМА АКТУАЛНИ ДАННИ КОЛКО СА ЛИСИЦИТЕ У НАС

През 2013 г. МЗХ приема На­ционална програма за контрол и изкореняване на болестта бяс на територията на България чрез орална ваксинация на лисиците срещу бяс. В нея се констатира, че всяка година у нас се доказват средно по 10-20 случая на бо­лестта при животните, като те се регистрират предимно в Северна България.

Според Стратегията за разви­тие на ловното стопанство в Бъл­гария 2012 – 2027 г., изготвена от Лесотехническия университет, популацията на лисиците у нас е между 39 000 и 43 000. Простата сметка показва, че за всяка бъл­гарска лисица са похарчени 558 лв., за да не побеснее.

АТАКА пита – лисиците и кон­сорциумът по-важни ли са от уве­личаването на детските, оградата по границата и доходите на пен­сионерите, защото за всяка ли­сица се падат по три минимални пенсии?

Венцислав Лаков, vestnikataka.bg

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024