Здраве

Реформата „Менгеле“: Приемът при личен лекар – само срещу заплащане от 1 април!

Реформата „Менгеле“: Приемът при личен лекар – само срещу заплащане от 1 април!

лекар20160324.choxfgyqzu

Личните лекари са на път да преустановят договорите със здравната каса от 1 април. Това означава – всеки преглед при джипито ще е платен. Причината са новите условия, които налага здравната каса на медиците. БЛС отказва да подпише Национален рамков договор със здравната каса, съобщи зам.-председателят д-р Галинка Павлова.В момента институцията е разпространила за обществено обсъждане проект на служебен рамков договор, съобщава Bnews. Той включва въвеждането на пръстови отпечатъци при преглед, оптимизиране на броя на болничните легла и лекарските практики по приетата от правителството здравна карта, задължения на лекарите по още невлезли в сила наредби на правителството.

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев обяви, че съюзът ще обжалва този документ, ако той влезе в сила, и през следващите дни ще решава дали лекарите ще протестират ефективно.

Според гилдията, в момента цари пълен хаос и съвсем скоро може да дойде моментът на истината – масово искане на оставката на Петър Москов. Здравният министър, който успя да „поболее“ обществото с „реформите“, които не водят към нищо добро. Оказва се, че много лекари са възмутени и не са готови да подпишат споразумение при така предложените от МЗ условия.

„На въпроса „какво ще правите“ казват – така и така ни глобяват за какво ли не и непрекъснато сме виновни за всичко, по-добре да не сключваме договори и да преглеждаме срещу заплащане. Тревожно е, че такива настроения има и сред общопрактикуващите лекари. Ако от 1 април те кажат – ние не сключваме договор, техните пациенти остават в нищото“, каза д-р Павлова.

И тук, както и в други сектори ще има корупция. Това се дължи на приетата от правителството здравна карта, а в областните градове, където ще има съкращения, ще бъде страшно. Абсурдното решение и приемането му беше предложената от Москов Национална здравна карта, която определя броя на лекарите и болничните легла по области, като за нея не бяха дадени детайли по области и къде предстоят най-големи съкращения.

Източник: БЛИЦ

http://www.blitz.bg/news/article/401251

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023