Европа

Руски експерти: С отпадането на визите турска вълна от недоволни от Ердоган тръгва към Европа!

Руски експерти: С отпадането на визите турска вълна от недоволни от Ердоган тръгва към Европа!

turkey1_1448308317

Русия се отнася скептично към сделката между ЕС и Турция по мигрантската криза, за която днес от Брюксел надуха маса фанфари. Първите реакции са на анализотари и експерти, според които договореностите са в много по-голяма степен изгодни за Анкара и доста по-неизгодни за ЕС и за самите мигранти, пише „Известия“.

Заместник-директорът на Института по етнология и антропология на Русия Владимир Зорин счита, че споразумението няма да промени цялостната ситуация на бежанците, тъй като турското ръководство не е в състояние да гарантира пълното му прилагане.

“ Тези преговори са повече за отвличане на вниманието от най-важното – на факта, че самата Европа се самоотстрани от уреждането на кризата в Сирия, и това е основната причина за ситуацията, в която изпадна. И въпреки че проблемът няма да бъде решен, докато не се постигне мир, притокът на нелегални имигранти ще продължава“, – предупреди експертът в интервю за „Известия“.

Директорът на Центъра за източни изследвания, международни отношения и публична дипломация Владимир Avatkov, от своя страна, подчерта, че споразумението е в полза на Турцция, а не на ЕС.

Тя ще получи премахване на визите, от което ще могат да се възползват близо 20% от населението. На първо място тези, които са недоволни от управлението на Ердоган, което ще отвори пътя им за преселване към Европа.Освен това Турция получава интензивни преговори за присъединяване към ЕС, които в последните години бяха практически замразени – обясни той.

По думите му „движението на мигрантите към ЕС продължава  да бъде разменна монета по формулата „един за един“.  А това ще създава още повече нестабилност, която постепенно ще се измества към Европа, която ще се размива. Имам чувството, че в настоящата криза са замесни сили, които са заинтересовани от отслабването на ЕС“, почертава експертът.

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024