Политика

Скандално! Плевнелиев спекулира с думи на Левски, които никога не са изричани!

Скандално! Плевнелиев спекулира с думи на Левски, които никога не са изричани!

росен121209070858-460x325

Т. нар. държавен глава Росен Плевнелиев направи сериозен гаф днес в парламента. В обръщението си той цитира Левски, като му приписа думи, които Апостола никога не е изричал.

След дълга логорея за идеали и нови „национални цели“, Плевнелиев си позволи да заяви пред депутатите призива на Апостола „да се освободим сами, а не някой друг да идва да ни освобождава, защото „КОЙТО НИ ОСВОБОДИ, ТОЙ ЩЕ НИ ПОРОБИ“!

Цитатът е от фалшификат на предсмъртно писмо на Левски, който от години обикаля фейсбук.

През 2008 г. то беше публикувано в сайта „Бъзикилийкс“ и оттогава периодично се разпространява в интернет. Учудващо е как уж сериозни хора не разпознават механичното събиране на истински цитати от Левски с леко подменени, допълнени и фалшиво звучащи фрази? Да не говорим за нагаждането на целия текст към днешния ден.

Ако пиари-те на Плевнелиев си бяха направили труда да проверят достоверността на т.нар. писмо, нямаше да поставят началника си в поредната нелепа идиотска ситуация.

Истината за тези спекулации бе разкрита преди време от Вени Марковски, който писа: „Използването на Левски за целите на пропагандата не е нещо ново. Но Фейсбук и другите социални медии дават възможност за бързото разпространяване на добрите, но още по-бързото разпространяване на лошите новини. А новината за използването на Левски днес е определено лоша. “

И още: „Всъщност „предсмъртното писмо“ не е новина. То периодичносе завърта отново и отново в мрежата. Дори преди години даде повод на доктора по история Георги Владимиров да напише цяла статия под заглавие „“Предсмъртоно писмо“ на Васил Левски и манипулации на историческата памет с методите на съвременния виртуален непукизъм“.

 

More in Политика

главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024