Европа

След сделката ЕС-Турция да не се окаже, че всеки трети на Земята е сириец

След сделката ЕС-Турция да не се окаже, че всеки трети на Земята е сириец

turzia

Сделката по разселването на мигрантите, назована като „формула 1 към 1“, така и не дава ясен отговор как ЕС и Турция ще процедират със стотиците хиляди имигранти, които нямат злощастната „привилегия“ да са сирийци, т. е. да получат статут на истински бежанци. И досега бяхме неведнъж свидетели как мнозина имигранти от Африка, Афганистан и Пакистан твърдят, че са сирийци, а дори не говорят арабски.

Да не стане така накрая, че всеки трети на Земята да се окаже сириец!

Това, което разбрахме от Борисов е следното:

„Турция да бъде призната за една от сигурните държави. Реамнистията, нещо изключително важно, между Българи и Гърция, България и Турция и съответно Турция и Гърция ще е факт. Приета бе формулата 1 към 1 – за всеки сириец, който от Гърция бъде върнат в Турция, ще се взима директно един от Турция за ЕС. Целта е по този начин да се спре това плуване по море с лодки, да няма трафиканти, които да взимат парите на тези хора и просто да се пресече този мръсен бизнес. Както сме говорили, мигранти ще се приемат само през КГПП, с отпечатъци, с прегледи и с идентификация. Относно релокацията и по цифрите, които досега сме се разбрали, всичко остава непроменено.“ Тоест остават 160 000, както е договорено досега.

И нито дума за удрянето му по масата отпреди дни – да бъде чут, да се затворят външните граници…

 Борисов не скри, че на Турция до 2018 г. ще бъдат отпуснати допълнителни 3 млрд. евро. Така на Турция общо ще бъдат дадени 6 млрд. евро.
700 млн. евро били одобрени за фонда за подпомагане, който е заработил миналата седмица.
В тази връзка Борисов побърза да се похвали, че България била смятана за еталон. И също поискал и за нас да бъдат отпуснати пари, тъй като полагаме огромни грижи и демонстрираме как се пази шенгенската граница. Никой, естествено, не му е обърнал внимание.
На практика Турция постигна всичко, ЕС буквално я позлати. Но и занапред Анкара ще може да изнудва Брюксел както си иска, защото държи ключа с мигрантската тояга. Доналд Туск театрално и с  апломб обяви, че „Балканският маршрут, по който много бежанци попадаха в страните от Европа, спира своето съществуване“, но дали наистина е така – предстои да видим!

 

Европа

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024