Политика

След 26 г. преход и 8 г. членство в ЕС: По-бедни сме от туземците на о. Майот, гърми Евростат!

След 26 г. преход и 8 г. членство в ЕС: По-бедни сме от туземците на о. Майот, гърми Евростат!

20160320.aepbarulxr

Българите от най-бедния регион у нас – Северозападна България, живеят по-зле от туземците на остров Майот. Това сочат данните на Евростат за 2014 г. Според тях във Видинско брутният вътрешен продукт на човек от населението е само 8200 евро, или 30% от средното ниво в ЕС, пише „Стандарт“. А на остров Майот, който се намира в Индийския океан и е отвъдморска територия на Франция, стандартът е 31% от този в Евросъюза. Като цяло животът в България е под средното ниво в общността – едва 47%. Но в София хората са два пъти по-добре в сравнение с останалите части на страната. Средният размер на БВП на човек в ЕС, след като се отчете и нивото на цените в съответната държава, е 27 500 евро. Докато в България е само 12800 евро.

Най-бедният регион в ЕС е Българският Северозапад, където БВП на човек е само 8 200 евро, или 30% от средното ниво в ЕС. По-добре от жителите на Северозапада са дори тези на остров Майот в Индийския океан, който е отвъдморска територия на Франция.

В Майот стандартът е 31% от нивото в ЕС. В Югозападния регион на България, където е София, стандартът на живот е 75% от средния в ЕС. Но в останалите пет региона на страната БВП измерен според покупателната способност е под 40% от европейското ниво.

Данните на Евростат обхващат 276 региона на ЕС. Като от 7-те най-бедни региона, пет в България – реално цялата територия на страната без района около София. Другите две най-бедни територии са остров Майот и Североизточният регион на Румъния (9500 евро, 34%).

Най-висок стандарт на живот има във Вътрешен Лондон-запад в Обединеното кралство – 539% от средното ниво на БВП на човек в ЕС, сочат данните на Евростат. След него се нареждат Люксембург (266%), Брюксел в Белгия (207%), Хамбург в Германия (206%), Вътрешен Лондон-изток (204%) и Братислава в Словакия (186%).

Оказва се, че в Лондон-запад имат близо 18 пъти по-висок стандарт от жителите на родния Северозапад. В Хамбург БВП на човек е 2,7 пъти по-висок от най-богатия регион на България – Югозападния. Но спрямо нашия Северозапад в Хамбург живеят близо седем пъти по-добре.

Данните на Евростат показват, че 21 региона в ЕС са с над 50% по-висок БВП на човек от населението от средното равнище за Общността. От тях пет са в Германия, по три има в Холандия и Обединеното кралство, два са в Австрия, по един има в Белгия, Чехия, Дания, Ирландия, Франция, Словакия и Швеция, като сред богатите региони е и Люксембург.

Източник: БЛИЦ

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024