Политика

Спорно! Задължиха ни да гласуваме, ами ако няма за кого?

Спорно! Задължиха ни да гласуваме, ами ако няма за кого?

общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)

Пореден експеримент с неясен край. След прегласуване със 121 гласа „за“, 27 „против“ и 21 „въздържал се“ парламентът прие на първо четене промените в Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване. Промените са предложени от Патриотичния фронт и предвиждат глоби за тези, които не са упражнили правото си на глас.

Едната мярка е лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца, а другата е глоба от 50 лв. За хората с трайни увреждания, както и за възрастните над 80 години, които не са гласували, не се предвиждат наказания.

Задължително гласуване и преди, и сега предизвиква много коментари и събира немалка подкрепа. Има обаче фундаментална разлика дали това е в резултат на висока активност (доброволна) или в резултат на принуда. Народът неслучайно е казал, че „насила хубост не става“. Вотът е право, не задължение! Затова този закон е доста спорен и уязвим от конституционна гледна точка, твърдят юристи.

Избирателната активност, или желанието на хората да гласуват също има своите демократични измерения – показва отношение към политическата класа, а и говори за легитимността на избраните. В случая не коментираме дали е „правилно“ да не се гласува, просто казваме, че има и такъв избор и той е демократичен.

А можем да питаме и друго все в тази връзка – защо не се въведат глоба за депутатите при негласуване?!

Реално задължителното гласуване няма да пребори купения вот. Напротив, профилът на негласуващите сочи към хора, които биха били податливи на сделка с гласа си. И ще доведе единствено до увеличение на бюджетите за купуване на партиите, а след това и до корупцията, за да бъдат избити тези пари.

Нищо няма да се случи от този закон. Не можеш зорлем накара хората да направят нещо, което не искат. Само ще се засили общественото напрежение. Но от родните политикани – толкова. Те не могат да мотивират, само да задължават.

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024