Политика

Тома Томов: Търси се българският Орбан

Тома Томов: Търси се българският Орбан

томовa66f83332bd1c46ff2ad371bd07ddec3

Масовото нахлуване на мюсюлмани трябва да бъде следено внимателно, предупреди журналистът Тома Томов в интервю пред BTV и определи преговорния маниер по отношение на Турция като грешка. „Истинската политика трябва да предлага решение на проблемите. Не можем да намерим решение на всички страдания в света. Максимумът е да светнем с една лампа и да ги покажем, но нищо повече“.

„Иска ли България това, което се случи в Анкара и Париж, да се случи и тук?“, попита Томов. „Бих се радвал, ако политическата ни класа излъчи един Орбан – човек, който да може да удря по масата“, посочи журналистът. „В действията на Европа трябва да има определена логика. Няма как да дойдат всички страдащи хора. Мислете за Ефрат като нова линия на Сайкс-Пико, там мирът е невъзможен. Не виждам бъдеще за Сирия с този лидер. Милосърдие и външна политика са несъвместими. Дори най-силната държава не успя да се справи с този проблем. Въпреки събитията няма да има кой да свали Меркел в Германия“, убеден е Тома Томов.

Ръководителите на Русия и на САЩ, според него, се държат като дисиденти. Водените в момента преговори и решението за изтегляне на руските части от Сирия постигнаха своята си имперска цел. Русия запазва военните си бази, освен това блокира северните територии и контролира петролните находища там, военната техника остава в Сирия, отбеляза Томов.

„Това напомня на събитията в Ханой, Виетнам. Има сделка между Путин и Обама – защо не и сделка Сирия за Украйна? Този Близък Изток, който помним, няма бъдеще. Възстановяването и на Сирия и на Украйна ще отнеме много години и средства“, предупреди Томов.

В същото време турският президент Ердоган става все по-силен: „Той преговаря наравно с Меркел – това е уникално, това не се е случвало никога. Европа няма никакво влияние в процесите в Близкия Изток“.

Томов не изключва вероятността на Ердоган да бъде позволено да се справи с кюрдите. „Те ще бъдат подкрепени от американците и в Сирия ще има много ясно кюрдско присъствие. В същото време Ердоган държи два милиона бежанци като пистолет в главата на Европа, а това е много опасно. Опасно е за България. Балансите в Европа се променят“, обобщи той.

 

Източник: CROSS

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024