Европа

В Брюксел не постигнаха сделка, въпреки отстъпките към Анкара (обновено)

В Брюксел не постигнаха сделка, въпреки отстъпките към Анкара (обновено)

мигрантиade72e8e292fef259bbd76f0c49cbee3
Лидерите от ЕС не могат да се споразумеят по турския план за уреждане на мигрантската криза, съобщи анонимен европейски източник, цитиран от Ройтерс и БТА.
Работата ще продължи през следващите дни. Въпросът може да бъде поставен и на следващата среща на върха, насрочена за 17 и 18 март.
По-рано Ройтерс представи подготвения текст от срещата на високо равнище ЕС-Турция. В него се посочва, че двете страни имат твърд ангажимент да сложат край на нередовната миграция към ЕС.
Европейският съюз е готов да удвои размера на помощта, която предлага на Турция за справяне с бежанците. Това се казва в проектопредложение на Брюксел, изготвено на срещата ЕС-Турция. Така сумата за Анкара ще достигне общо 6 милиарда евро.
В документа са изброени действията и на двете страни за слагане край на бежанската криза. В него се предлага турската страна да приеме обратно всички мигранти без редовни документи от гръцките острови, включително сирийци. След това Европа ще вземе директно от турска територия по един сирийски бежанец на всеки сириец, който Анкара получи от Гърция.
Освен това Евросъюзът предлага въвеждане на облекчения на визовите изисквания при пътуване на турски граждани в страните от Шенгенската зона от края на юни.
По-рано днес Турция предложи на Европейския съюз по-голяма помощ във възпирането на миграционния поток към Европа, но поиска в замяна повече пари, по-бързи преговори по присъединяване към ЕС и по-скорошно отпадане на визовия режим за турските граждани, пътуващи в Европа, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс. Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че Анкара е готова да приеме обратно мигранти, които не са сирийци и на които е отказано убежище в Европа, както и всички онези, които са заловени в турски териториални води. Анкара се ангажира още с твърди действия срещу трафикантите на хора, съобщиха дипломатите.
Извънредната среща на върха ЕС-Турция, която бе планирано да продължи половин ден, бе удължена, за да бъде дадена възможност на Давутоглу да представи „нови идеи“, които отиват отвъд досегашните ангажименти на Турция.

Дипломати, цитирани от БТА съобщиха, че на предварителната среща с германския канцлер Ангела Меркел и с холандския премиер Марк Рюте в неделя вечерта, Давутоглу е поискал повече средства от обещаните към момента три милиарда евро в помощ на сирийските бежанци в Турция. Един източник твърди, че Анкара е поискала 20 милиарда евро.

Източник: Novini.bg

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024