Европа

Хаос с мигрантите в Гърция, сделката „ЕС-Турция“ вече дава накъсо!

Хаос с мигрантите в Гърция, сделката „ЕС-Турция“ вече дава накъсо!

5e_3xfrx0

„Никой не знае точно какво се случва и слуховете, които се носят създават голямо напрежение. Говори се, че ще евакуират целия остров или, че ще изберат хора от определени националности като пакистанци, иракчани и афганистанци. В момента тук цари пълно объркване“… Това е заявил представител на властите на гръцкия остров Лесбос, съобщи БНР.

Условията за мигрантите в самата Гърция не са леки. До събота там се струпаха близо 48 000 мигранти, от тях 10 хиляди на затворената от македонците граница при Гевгели.

Потокът от турските брегове към егейските острови също нарасна, като турската брегова охрана съобщи, че само за един ден е заловила над хиляди души при опит да пресекат Егейско море към Гърция.

Европейският съюз обеща, че всички молби ще бъдат разгледани индивидуално според международноправните изисквания, след като ред правозащитни организации го обвиниха, че връща бежанците, въпреки тежките условия в Турция.

Според Брюксел потокът ще намалее веднага след старта на прилагането на споразумението за депортиране. Франция и Германия обещаха да изпратят 600 полицаи и юристи в помощ на гръцките власти. Според германския канцлер Ангела Меркел реалистичната дата за начало на депортациите е 4 април.

„Европа затвори границите и прехвърли всичко на Гърция. Гърция трябва да решава проблем, който тя не е създавала и за който не носи отговорност“, заяви гръцкият евродепутат Нотис Мариас. Според него Гърция трябва да излезе от Шенген, това веднага би спряло потока от бежанци, опитващи се през територията ѝ да стигнат до страните от Централна Европа.

„За нас това е много сериозно, защото ние не можем да приемем повече бежанци и нелегални мигранти. Ние сме страна, обедняла от меморандуми, от кредитори, от МВФ.

У нас до 50% от населението живее под прага на бедността, у нас има безработица. Как да помогнем, да настаним, да нахраним тези хора? Европейците казват, че ще дадат пари, но досега има само 40 млн. евро. Трохи. И къде ще отидат парите?“, казва той.

Впрочем някой да е очаквал нещо друго? Така се получава, когато основните изпълнители са Гърция и Турция, а идеолог – толерасткият ЕС.

От ялови евробюрократи – ялови „споразумения“. За какво беше цялата тази парлама и на туй отгоре „Европейският съюз обеща, че всички молби ще бъдат разгледани индивидуално“. На кого обещават и от чие име? Как и къде? Та това е потвърждение на поканата на Меркел. Тъпотия и половина, възмущават се хората в социалните мрежи.

Източник: Dir.bg

More in Европа

борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024
урсула фон

Икономиката на ЕС минава на военен режим заради „заплахата от Русия“

март 21, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024
IMAGE_15742539_40_0

В Германия започва разследване: Записът на немски офицери за удари по Кримския мост с ракети „Таурус“ е автентичен

март 2, 2024
epa06737904 A car drives on the Krymsky (Crimean) Bridge over the Kerch Strait 15 May 2018, prior to its opening ceremony. The 19-kilometers-long road-and-rail bridge connects the Crimean peninsula,  annexed by Russia from Ukraine in March 2014, with the Taman Peninsula of the Russian mainland. Public transport and automobiles traffic on Crimean Bridge will be launched in early hours of 16 May 2018.  EPA/ALEXANDER NEMENOV / POOL

Скандал: Германия планира да участва в терористичен акт срещу Кримския мост с ракети „Таурус“ / СТЕНОГРАМА

март 1, 2024