Европа

Честито! Събудете се! Тежък удар за Меркел на местния вот – първи резултати

Честито! Събудете се! Тежък удар за Меркел на местния вот – първи резултати

0000138752-article3
Издръжката на пришълците бърка в джобовете на германците и Меркел губи от това, тенденцията изглежда необратима и е въпрос на време нейната оставка, показа днешния местен вот в Германия.
Изборите в три германски провинции, които се възприемаха като първи тест за отношението на германците към политиката на канцлера Ангела Меркел за либерална имиграционна политика, завършиха с тежко поражение за нейната партия.
В две от провинциите консервативният Християн-демократически съюз (CDU) бе победен, а в трета запази преднината си, но втората сила стана ксенофобската и антиевропейска „Алтернатива за Германия“ (AfD).
Поражението в Баден-Вюртенберг и Райнланд-Пфалц е най-лошият сценарий за Меркел, коментира „Ройтерс“.

В източногерманската провинция Саксония-Анхалт по предварителни данни партията ѝ победи и събра 30.5% от гласовете, но с 21.5% я следват AfD, които надминаха социалдемократите – коалиционният партньор във федералното правителство.
За пръв път AfD става втората по големина сила в провинциални избори. Партията ще бъде представена и в трите провинциални парламента, за които се гласува в неделя.
Баден-Вюртемберг в югозападната част на страната бе крепост на CDU в продължение на повече от 50 години, след което през 2011г. победи зелено-червена коалиция на „Зелените“ и ГСДП. Сега „Зелените“ са най-предпочитаната партия с 32.5% от гласовете, а CDU е втора с 27.5%, сочат екзит пол данни на телевизия ZDF.
Още по-неприятни са резултатите за CDU в Райнланд-Пфалц, провинцията на бившия канцлер Хелмут Кол. Там социалистите водят с 37.5%, докато консерваторите са с 33%. Това е лоша новина и за Юлия Кльонкен, която има амбицията един ден да наследи Меркел начело на партията, но днес изгуби от премиера на провинцията Малу Дрейер.
Източник: Дневник

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024