ЗАБАВНО

„Ще предам на Владимир“: 5 нелепи ситуации с руски политици

„Ще предам на Владимир“: 5 нелепи ситуации с руски политици

russian_president_vladimir_putin_and_prime_minister_dmitry_medvedev_rtx1q9uj_1000

На преговори със своя руски колега Владимир Путин президентът на Беларус Александър Лукашенко неочаквано се обърнал към него с „Дмитрий Анатолиевич“ – името на тогавашния премиер Медведев. „Руски дневник“ припомня какви други недоразумения са се случвали с високопоставени руски политици на международната арена.

1. Захласнати по рецепти
Снимка: ТАСС
По време на започналите на 25 февруари в Минск преговори с оглавяваната от Путин руска делегация, Александър Лукашенко се омота. Докато седеше на стола срещу своя руски колега, Лукашенко изведнъж се обърна към него с думите: „Уважаеми Дмитрий Анатолиевич“. След това бързо се поправи и каза: „Уважаеми Владимир Владимирович“ и поздрави и Дмитрий Медведев, който бе наблизо.

В опит да обясни случилото се по някакъв начин, Лукашенко обясни, че „сега дълго говорихме [очевидно с Дмитрий Медведев] за рецепти“. Така и не стана ясно какви точно рецепти са обсъждали политиците така захласнато.

2. Одеяло за жената на китайския президент


Снимка: Reuters 

Случаят в Минск не е първият куриоз около Путин, намерил отражение в пресата. По-рано голям отклик предизвика рицарският жест на руския президент на срещата с лидерите на страните от организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (АТИС) в Пекин през ноември 2014 г. по време на церемонията за откриване на събитието на стадиона. Тогава руският лидер, очевидно забелязал, че на съпругата на китайския президент ѝ е станало студено, я наметна с одеяло. Самият Си Дзинпин в този момент бе увлечен в разговор с американския си колега.

Пън Лиюен благодари на Путин, но на практика моментално свали одеялото от раменете си и го подаде на един от охранителите, след което си облече сако. Случилото се предизвика силен отзвук в Китай и в световните медии. Появиха се много публикации, че жените в Китай смятат подобни жестове от страна на мъжете за прекалено близък контакт, а когато става дума за чужденец, те са абсолютно неприемливи. Медиите кръстиха случилото се „Коутгейт“ (Coatgate) (аферата с палтото – от англ.).

В Кремъл реагираха с изявление от говорителя на Путин, който предположи, че всеки на мястото на руския президент би постъпил по същия начин. „Традицията не е традиция; жената не е жена, а на всички им е еднакво студено. Фактът, че той ѝ подаде одеяло, е нормална реакция, нормална постъпка, която вероятно би направил абсолютно всеки“, каза Дмитрий Песков, като нарече абсурдни критиките към този жест на вежливост от страна на Путин.

3. Путин и изплашената Меркел


Снимка: Reuters 

Не толкова отдавна се появиха подробности около друг случай, в който бе замесен руският президент. Става въпрос за срещата му с германския канцлер Ангела Меркел в Сочи през 2007 г., на която Путин дойде с лабрадора си Кони.

Меркел, която след това обясни, че се бои от кучета, изглеждаше силно развълнувана всеки път, когато към нея се приближеше Кони. Путин се опита да успокои госта си с думите, че кучето не хапе. След това му се наложи да върже кучето на каишка и дори го шляпна. Западните медии писаха, че Путин няма кака да не е знаел, че Меркел се бои от най-добрия приятел на човека. Само че в интервю за германския вестник „Билд“ (Bild) през януари 2016 г. той заяви, че наистина не е подозирал и след това се е извинил на германския канцлер.

4. „Ще предам на Владимир“


Снимка: Reuters 

Замесен в международен скандал се оказа и предшественикът на Путин на президентския пост, Дмитрий Медведев. На срещата на върха в Сеул през март 2012 г. достояние на обществото стана част от личен разговор между лидерите на САЩ и Русия. Президентите изобщо не подозираха, че до тях стоят включени микрофони. „Това са ми последните избори. След изборите ще имам повече пространство за маневри“, каза Обама на Медведев. Онова, което имаше предвид той, бе, че ако го преизберат, политиката на САЩ спрямо програмите за ПРО, които предизвикваха тревога у Русия, ще може да бъде по-гъвкава. „Разбрах. Ще предам тази информация на Владимир“, отвърна Медведев, като визираше Путин. Тогава съперникът на Обама на изборите през 2012 г. – републиканецът Мит Ромни, го обвини, че е готов на отстъпки спрямо Москва. Известно е обаче, че това не помогна на Ромни да победи.

5. Peregruzka


Снимка: РИА „Новости“

Куриозен и до голяма степен пророчески инцидент с участието на първите дипломати на Русия и САЩ се случи в самото начало на първия мандат на Обама. През март 2009 г. новият към онзи момент държавен секретар на САЩ, Хилари Клинтън, в знак на желание да започне отношенията с Москва на чисто подари на руския си колега Сергей Лавров голям червен бутон с надпис Reset (презареждане – от англ.). На него, също на латински, бе написано Peregruzka. Лавров поправи Клинтън, като ѝ обясни, че правилната дума е Perezagruzka (перезагрузка).

Източник: http://bg.rbth.com/world/2016/03/01/shche-predam-na-vladimir-5-nelepi-situacii-s-ruski-politici_572197

More in ЗАБАВНО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
хиалурон

Български шампион по щанги си наду устните с хиалурон: Обществото не ми плаща сметките / СНИМКА

февруари 8, 2024
846fd772869de1b03dfb3b798822bb61

Калина Андролова се гаври с Ваня Григорова и Цветанка Ризова

януари 30, 2024
big_Screen76

Динко се обиди и обяви края с прощално включване

януари 29, 2024
путин-байдън

Руски шегаджии сглобиха видео с Путин и Байдън

декември 7, 2023
уики-1

Скъсаха се да редактират Кирил Петков в Уикипедия: „Канадски политик“ с „трайни мозъчни увреждания“

ноември 16, 2023