Политика

Euractiv: България ще застроява Кресненското дефиле в разрез с европейските регулации!

Euractiv: България ще застроява Кресненското дефиле в разрез с европейските регулации!

354_004_Kresnensko_defile.jpg

Българското правителство се кани да пробие огромна магистрала през Кресненското дефиле, една от най-богатите природни площи в Европа, използвайки фондовете на ЕС, пише Euractiv.
Българското Кресненско дефиле, където живеят някои от най-застрашените видове в Европа, е в опасност от непоправими щети. Българското правителство планира да стартира строежа на последната оставаща отсечка на трансевропейската магистрала „Струма“, свързваща Германия и Унгария с Гърция. Тя преминава през 17-километровата долина в Югозападна България.
Магистралата се разглежда като важен туристически и търговски маршрут и е финансирана със стотици милиони от ЕС. Строежът по този маршрут, по който е планиран, обаче ще прокара насред дивата природа 11 моста, 11 надлеза, седем тунела, 59 укрепващи стени и 10 подсилени склона.
Това може да застраши хилядите видове флора и фауна, за които дефилето е дом. В това число редки змии, пеперуди и прилепи, които не се срещат никъде другаде по света. Десетки защитени животни, насекоми и растения ще бъдат директно застрашени в противоречие със законите на ЕС.
Европейската комисия е заявила, че не подкрепя преминаването на магистралата през средата на дефилето. Съществуват и алтернативи – преминаване на магистралата през намиращите се недалеч планини чрез тунел.
В разрез с европейските условия и регулации, българското правителство е на път да застрои Кресненското дефиле под натиска на Камарата на строителите в България, които се оплакват, че алтернативният маршрут е прекалено сложен за построяване от българските компании, пише още електронното издание.

източник: Фокус

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024