САЩ

US министър призна: антируските санкции са наказание, че Москва не козирува на САЩ!

US министър призна: антируските санкции са наказание, че Москва не козирува на САЩ!

655-402-dzhejkyb-liu

Никаква „анексия на Крим“ , „неспазване на човешки права“ или „липса на демокрация“ не са конкретни поводи за въвеждането на антируските санкции, става ясно от изявление на финансовия министър на САЩ Джейкъб Лю… Това са само паравани за оправдание, а истинската причина е далеч по-дълбока. И тя е, че Русия под лидерството на Путин просто не кляка и не козирува на Вашингтон, а си позволява да води собствена политика.

Джейкъб Лю заяви, че американските санкции срещу Русия са насочени към „центровете на власт, в които се взимат решенията“, съобщи „Коммерсант“, позовавайки се на публикация в Ройтерс. По думите на Лю санкциите на САЩ, които през последните години са все „по-прицелени“, могат да бъдат отменени в случай, че потърпевшите страни променят политиката си.

„Икономическите санкции са мощно оръжие, което не бива да се използва лекомислено“, смята американският финансов министър. По думите му тяхното въздействие трябва внимателно да се преценява предварително. „Ние не можем да се откажем от прилагането на санкции поради опасения, че те могат да доведат до забавяне на икономическия ръст, но и не бива да ги въвеждаме лекомислено“, подчертал Лю.

Министърът смята, че американските санкции „еволюират“ постепенно – започвайки с въвеждането на ембарго ( по отношение на Куба, например) и завършвайки с по-целенасочени действия като мерките, приложени спрямо конкретни отрасли на руската икономика в отговор на „руската интервенция“ в Украйна. „Този тип санкции са насочени към властовите центрове, в които се взимат решенията“, заявил финансовият министър на САЩ.

В същото време Лю отбелязал, че САЩ са длъжни „да възнаграждават“ с отмяна на санкциите тези държави, които променят политиката си. Като пример министърът посочил споразумението с Иран за ядрената програма. „Когато договореностите са от типа „Променете политиката си и ще получите отмяна на санкциите“, санкциите трябва да се снемат. В противен случай никой не би променил политиката си“, отбелязал Лю.

САЩ наложиха „прицелени“ санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим и опитите за подкопаване на демократичните процеси в Украйна, заплашвайки териториалната й цялост.

На 3 март президентът Барак Обама продължи с още година антируските санкции, припомня „Коммерсант“.

Източник: Руски дневник

loading...

More in САЩ

big_139

Доналд Тръмп: Пристъпваме към откриване на страната

април 17, 2020
epa07114860 US Secretary of State Mike Pompeo holds a news conference at the State Department in Washington, DC, USA, 23 October 2018. Pompeo faced questions on the Trump administration's response to Saudi Arabia following the murder of journalist Jamal Khashoggi. Turkish President Recep Tayyip Erdogan said, 23 October, that it was a 'savage murder' inside the Saudi consulate in Istanbul and that it was a premediated, political operation.  EPA/MICHAEL REYNOLDS

Майк Помпео: Или кардинални промени в СЗО, или САЩ спират вноските си

април 14, 2020
9d395f891cc041b977c8c8a04d5b2a8f

САЩ разследват СЗО и Китай за разпространението на коронавируса

април 14, 2020
640_768x432_2

Добра вест: Броят на жертвите в САЩ намалява за втори пореден ден

април 13, 2020
Job seekers stand in line to meet with prospective employers at a career fair in New York City, October 24, 2012.   REUTERS/Mike Segar

Безработните в САЩ са вече над 10 милиона души

април 7, 2020
tramp-za-koronavirus-ujasno-vreme-shte-ima-mnogo-jertvi-1

Тръмп за коронавируса: „Ужасно време. Ще има много жертви!“

април 6, 2020