САЩ

US министър призна: антируските санкции са наказание, че Москва не козирува на САЩ!

US министър призна: антируските санкции са наказание, че Москва не козирува на САЩ!

655-402-dzhejkyb-liu

Никаква „анексия на Крим“ , „неспазване на човешки права“ или „липса на демокрация“ не са конкретни поводи за въвеждането на антируските санкции, става ясно от изявление на финансовия министър на САЩ Джейкъб Лю… Това са само паравани за оправдание, а истинската причина е далеч по-дълбока. И тя е, че Русия под лидерството на Путин просто не кляка и не козирува на Вашингтон, а си позволява да води собствена политика.

Джейкъб Лю заяви, че американските санкции срещу Русия са насочени към „центровете на власт, в които се взимат решенията“, съобщи „Коммерсант“, позовавайки се на публикация в Ройтерс. По думите на Лю санкциите на САЩ, които през последните години са все „по-прицелени“, могат да бъдат отменени в случай, че потърпевшите страни променят политиката си.

„Икономическите санкции са мощно оръжие, което не бива да се използва лекомислено“, смята американският финансов министър. По думите му тяхното въздействие трябва внимателно да се преценява предварително. „Ние не можем да се откажем от прилагането на санкции поради опасения, че те могат да доведат до забавяне на икономическия ръст, но и не бива да ги въвеждаме лекомислено“, подчертал Лю.

Министърът смята, че американските санкции „еволюират“ постепенно – започвайки с въвеждането на ембарго ( по отношение на Куба, например) и завършвайки с по-целенасочени действия като мерките, приложени спрямо конкретни отрасли на руската икономика в отговор на „руската интервенция“ в Украйна. „Този тип санкции са насочени към властовите центрове, в които се взимат решенията“, заявил финансовият министър на САЩ.

В същото време Лю отбелязал, че САЩ са длъжни „да възнаграждават“ с отмяна на санкциите тези държави, които променят политиката си. Като пример министърът посочил споразумението с Иран за ядрената програма. „Когато договореностите са от типа „Променете политиката си и ще получите отмяна на санкциите“, санкциите трябва да се снемат. В противен случай никой не би променил политиката си“, отбелязал Лю.

САЩ наложиха „прицелени“ санкции срещу Русия заради присъединяването на Крим и опитите за подкопаване на демократичните процеси в Украйна, заплашвайки териториалната й цялост.

На 3 март президентът Барак Обама продължи с още година антируските санкции, припомня „Коммерсант“.

Източник: Руски дневник

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024