ОБЩЕСТВО

Безочие! Планират такса смет да скочи двойно! 212 лв. от панелка в София!

Безочие! Планират такса смет да скочи двойно! 212 лв. от панелка в София!

kofite-za-bokluk-v-centyra-na-sofiq-stavat-podzemni-173591

Такса смет може да поскъпне двойно за част от столичани, ако размерът й се определя на брой жители. Това сочат предварителните разчети на общината за промяната на базата за изчисляване на налога, която предложиха от Министерството на финансите, пише „Монитор“. При условие, че едно четиричленно домакинство живее в панелка от 80 кв.м в „Люлин“ или „Младост“, то ще се бръкне с 212 лв за такса смет на година. Сега то плаща по 96,27 лв. за боклук. Повече ще плащат и семействата в старите кооперации в центъра. Увеличението за 80 квадрата ще е около 70 лева.

В момента такса смет в София се определя, като се начисляват 1,6 промила върху данъчната оценка на имотите на физическите лица. За нежилищните сгради ставката се пресмята като 10 промила от отчетната стойност на обектите.
Според измененията всяка община ще може да избира между три метода, по които да определя стойността на таксата. Единият предвижда за основа да се използва количеството на смет, което се събира в контейнерите. Друга възможност е боклукът да се измерва с торби, които гражданите ще си купуват от общините. Третият вариант е според броя на жители, тоест на човек.
„Изчисленията показват, че за четиричленно семейство такса смет може да скочи почти два пъти, ако се определя на брой жители, а не според данъчната оценка на имота, както е сега. Другите механизми за изчисление на налога също могат да доведат до повишението му.

За пресмятане на брой чували с боклук, или на килограм отпадъци са нужни големи инвестиции от страна на общината“, съобщи пред Агенция „Монитор“ зам.-кметът по финанси в общината Дончо Барбалов. Той обясни, че експертните оценки показват, че гражданите генерират 70% от битовите отпадъци. Това означава, че по новата методика 1,4 млн. жители на София, по настоящ адрес, трябва да платят 74,4 млн. лв., пресметна Барбалов. Сметките показват, че на човек се падат по 53 лв. на година. Така излиза, че данъчната секира ще засегне най-вече семействата в панелките в покрайнините. При условие, че едно четиричленно домакинство живее в панелка от 80 кв.м в „Люлин“ или „Младост“, то ще се бръкне с 212 лв за такса смет на година. Сега то плаща по 96,27 лв. за боклук. Повече ще плащат и семействата в старите кооперации в центъра. Увеличението за 80 квадрата ще е около 70 лева.
Самотните хора ще плащат по-малко за такса смет. Така, ако една баба, живее в същото жилище в „Люлин“, тя ще дава за боклук 53 лв. Това е почти двойно по-малко от сегашния й налог. При бабите в центъра обаче намалението ще бъде цели три пъти. Според Барбалов, ако се въведе този вариант ще трябва да се помисли за законови промени, за да не се шмекерува с броя на жителите в апартаментите. Освен това трябва да помисли и дали бебета ще плащат.
Барбалов обясни, че другият вариант за определяне на таксата чрез измерване на индивидуалното количество изхвърлени отпадъци чрез обема на съдовете (контейнери, кофи, торбички) също крие големи рискове. Боклукът може да се изхвърля до контейнера или в кофата на съседния блок, или пък да се образуват незаконни сметища, обясни финансист №1 на общината. Според него, ако ще се върви към промяна в съотношението на данъчната тежест между гражданите и бизнеса, трябва да се предвиди по-голям преходен период, а не да се правят резки промени в данъците през 2017 г. Едно от предложенията е ръстът на такса смет да не надвишава 10 % спрямо предходната година. Така увеличението няма да е рязко, а плавно и постепенно, каза още Барбалов.

Източник: Cross

http://www.cross.bg/smet-taksa-obshtinata-1505992.html#ixzz46v9E7XjJ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
big_2333

Само на 14 години си отиде слънцето ни Мария, съобщиха от английската гимназия в Бургас

април 21, 2024