Важно

„Безсмъртният полк“ ще почете паметта на българските жертви във Втората световна война!

„Безсмъртният полк“ ще почете паметта на българските жертви във Втората световна война!

bezsmarten-polk-1

На 9 май Фондация „Безсмъртният полк“ ще почете паметта на жертвите и участниците в българската антифашистка съпротива и във Втората световна война. В шествието на Безсмъртния полк са поканени да се включат наследниците на Героите, участвали в българската антифашистка и антихитлеристка епопея от 1923-та до 1945-та година, съобщиха организаторите.

В момента продължава записването на участници в различни български градове, като заявки за организирането на Безсмъртния полк са постъпили от София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Сандански, Карнобат, Лом и др.  Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

Участието в Безсмъртния полк означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк. Участието в Безсмъртния полк е доброволно.

Безсмъртният полк е неполитическа, нетърговска, неформална, недържавна Гражданска инициатива. В редовете на Безсмъртния полк може да встъпи всеки гражданин, независимо от своята вяра, националност, етнос, политически или други възгледи. Безсмъртният полк обединява хората. Всичко друго е неприемливо за нас.

Безсмъртният полк изключва използването на символика, различна от онази, която има отношение към Антифашистката съпротива и участието на Българската армия във Втората световна война. Акцията е проведена за пръв път през 2012 год. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията Безсмъртен полк се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в 7 държави по света. През 2015 Безсмъртният полк марширува в 15 държави.

От 2016 година България също се присъединява в инициативата, чрез фондация „Безсмъртният полк“, която през цялата 2015 година събираше данни за жертвите по време на Съпротивата. Безсмъртният полк в Русия, Безсмъртният полк в България, Безсмъртният полк в Европа и света са част от една и съща кауза – ние сме заедно и работим в тясно сътрудничество, защото Безсмъртният полк е един в целия свят.

Безсмъртният полк не може да се идентифицира с никой човек – политик, общественик, държавен или общински служител или избраник. Безсмъртният полк са хилядите загинали и техните потомци.

Източник: mignews

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022