Икономика

Безсрамие! Натовариха ни с нови 535 млн. евро заем за разплащане с американските ТЕЦ-ове!

Безсрамие! Натовариха ни с нови 535 млн. евро заем за разплащане с американските ТЕЦ-ове!

Петкова4784311
БЕХ е изтеглил заем в размер на 535 млн. евро от консорциум от три международни банки, за да може НЕК да се разплати с двете американски централи в комплекса „Марица-изток“. До броени часове парите ще постъпят в сметките на НЕК. Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.
С тези пари държавната електрокомпания трябва да се разплати с двете американски ТЕЦ в комплекса „Марица-изток“, за да влязат в сила споразуменията за намаление на изкупните цени на тока от тях по дългосрочните и договори.
Параметрите по кредита са доста приемливи, според Петкова – без държавна гаранция и без обезпечение. В договора има и клауза, която забранява да се съобщават подробности, обаче уточни тя. Лихвите са под тези, които бяха по предишния чуждестранен кредит за БЕХ, стана ясно от думите й. Теменужка Петкова поясни, че сегашният заем отново е мостов, което значи, че в следващите 12 месеца БЕХ ще емитира облигации на международните финансови пазари.
„Това, че успяхме да получим още един кредит – това е кредит на доверието. Никоя банка няма да даде своя ресурс в система, която не работи добре. Банките, инвеститорите, повярваха в реформите, които правителството прави от една година в енергетиката“, изрецитира познати клишета енергийният министър.
Петкова поясни относно модела, по който ще се извърши либерализирането за битовите потребители, че бил сложен и включва в себе си няколко основни елемента. На първо място в модела трябва да се разработи компенсаторният механизъм, който ще покрива дефицитите в системата, които в голяма степен сега се покриват от НЕК. Търси се възможност за защитата на уязвимите потребители в България, на второ място. В следващите 2 до 3 седмици продължава работата със Световната банка по модела, след което се очаква да има повече яснота по него.
„След като бъдат ясни параметрите на модела ще пристъпим към извършване на законодателни промени. При всички случаи ще има промяна със статута на НЕК, ще се въведе дефиниция на понятието договор за разлика“, каза още Теменужка Петкова.
Да припомним, че преди дни НЕК поиска поскъпване на тока, като парите от новия заем ще са за сметка на потребителите.

More in Икономика

170938697964055

Фалира още един легендарен български завод от времето на НРБ, а НАП се видя в чудо с работниците

март 2, 2024
булсат

КЗК разреши на „Виваком“ да купи „Булсатком“, служители излязоха на протест срещу сделката

февруари 1, 2024
FILE PHOTO: The logo of Bosch is pictured on its headquarters in Stuttgart April 18, 2013.  REUTERS/Lisi Niesner

Голяма немска компания с бизнес у нас закрива работни места, стотици ще изгорят

януари 21, 2024
1705663360_5

Евростат: 11% спад на БГ производството за година

януари 20, 2024
немски

Немски гигант си тръгна от България – продаде чисто нов завод в Русе, вместо да стартира производство

януари 15, 2024
Image_16800167_40_0

Докъде се докарахме: Съседите, вкл. Северна Македония, ни спасяват с тока, вносът вече е над 25%

януари 12, 2024