Политика

Бламирана, пак не отстъпва: Ако НС отхвърли законопроекта за МВР, пак го внасям!

Бламирана, пак не отстъпва: Ако НС отхвърли законопроекта за МВР, пак го внасям!

бъчвароваphoto_verybig_1415437

Ако законопроектът за реформата в МВР бъде окончателно отхвърлен от парламента, той ще бъде внесен отново след три месеца. Това заяви пред БНР министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Не бих искала да тълкувам ситуацията в личен план. Не се отчайвам от резултата, защото разбирам колко е трудно на всички, които са били в тази система, да я погледнат по друг начин. Но разбирам собствената си мисия в това да направим нещо по-добро за тази система – да работим за служителите, така че да бъде по-добре за гражданите.” – коментира Бъчварова.

По думите й, законът не се нуждае от съществени изменения.

„Законопроектът бе работен почти година от всички членове на комисията, които бяха с мен, преминал е обществено обсъждане, отразява бележките на всички министри и е подписан от премиера. Това възможно най-голямата прозрачност за закона.” – поясни тя.

Бъчварова увери, че няма да се откаже, защото е убедена, че такава промяна в МВР е необходима.

Тя обясни, че би приела всички разумни препоръки, които не променят философията предложената реформа.

По повод на критиките на левицата, тя заяви, че партията, която не е провела нито една реформа, се опитва да определи кога да се правят реформи. „Аз не приемам този момент”, каза  още Бъчварова.

Според нея, БСП излиза с политическа съпротива и с тезата за „подходящо време за реформи“, като цели да се даде знак към правителството, че не се одобряват неговите реформи.

Тя допълни, че винаги е имала безпрекословната подкрепа на премиера.

„Справяме се изключително добре на границата, поддържаме готовността си за терористична заплаха, ГДБОП работи изключително добре след преструктурирането, полицията е изключително активна, подготвихме реформата в МВР, започнахме нов подход за ограничаване на битовата престъпност.” – посочи Бъчварова.

мерджанов655-402-atanas-merdzhanov

„Днес с изумление слушах как министър Бъчварова обясни по националното радио, че ако законът за МВР не бъде приет от Народното събрание, тя ще го внесе отново. Срещу този закон се произнесоха, ред по ред – БСП като основна опозиционна сила, полицейските синдикати и служители, партиите от мнозинството и дори ГЕРБ. Никой освен Бъчварова и Борисов, не защитава абсурдната идея да се ограничават правата на полицаите и да се обезкървява МВР в този толкова тежък момент на повишена терористична заплаха и бежанска криза“. Това коментира говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

Колкото до твърдението на Бъчварова, че БСП се противопоставя на закона, защото е противник на реформата, ще напомня, че през 2014 г. – ние приехме изцяло нов закон за МВР. Изготвихме го в диалог със синдикатите. Направихме го, без да обръщаме страната надолу с главата. Гласувахме го, въпреки постоянния саботаж на групата на ГЕРБ, добави Мерджанов.

„Всъщност, госпожо министър, ако продължите да се инатите, внесете този законопроект и той бъде отхвърлен – политически отговорното действие не е да тропате разсърдено с крак, а да се подадете оставката, тъй като Вие и екипът Ви ще сте бламирани от най-висшия орган в тази държава. Само за сведение, понеже Вие като че ли бъркате, най-висшият орган в България е Народното събрание, а не премиерът“, каза още Атанас Мерджанов.

Източници: News.bg, Гласове

More in Политика

прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024