британ.министър768x432

Няма вечни империи в историята на човечеството. Едни си отиват, идват други.

Правосъдният министър на Великобритания Майкъл Гоув, който заедно с кмета на Лондон Борис Джонсън водят кампанията „Гласувай за напускане“ на ЕС, сравни съюза със западащи империи от историята, цитиран от „Гардиън”.

Бившият председател на Европейската комисия Мануел Барозу харесваше да описва ЕС като „империя…защото ние имаме измерението на империи”. Фактите сочат, че той е прав, макар и не съвсем точно, което той е имал предвид, изтъкна Гоув.

Факт е, че ЕС е мултинационална федерация с липсващ демократично избран лидер или правителство, с политики, решавани от централна бюрокрация, с фалшив парламент, който не се радва на народен мандат да действа и с периферии, които или са обеднели, или агитират за отцепване, поясни още той.

Факт е, че също описва империята на Австро-Унгария при Хабсбургите, Руската империя при Николай II, Рим при последните императори или Османската империя в последните й години, продължи британският министър.

Според него ЕС не е модел за икономически динамизъм или социален напредък.

Това показва защо не трябва да се изненадваме, че страните в ЕС не носят никаква икономическа динамика и социален напредък, категоричен е той.

По думите му британският премиер се е провалил да защити Великобритания от по-тесен съюз.

Източник: News.bg

https://news.bg/world/es-e-kato-zapadashta-imperiya-ot-istoriyata-obyavi-britanski-ministar.html

А ето и някои коментари от форума по темата:

Където влезе България, всичко се разпада. Няма Римска и Византийска империя, няма Османска. Сгромолясаха се третият райх и СССР. Бог да прости ЕС.

Прав е човека. Но я го кажи на Плевнята с неговите мъдрословия за евроатлантически ценности.

На всички е ясно, че Европа загива. Единствената надежда да се спаси съюза беше да се направи Европа на две скорости (макар нас това да не ни устройва). Няма вечни империи в историята на човечеството. Едни си отиват, идват други.