Европа

Вижте как гласуваха нашите евродепутати по резолюцията за официален турски език в ЕС!

Вижте как гласуваха нашите евродепутати по резолюцията за официален турски език в ЕС!

2905-parliament
Ако в ЕС продължават да се държат като малоумни, ние нямаме място там. На Норвегия лошо ли й е, като не е в ЕС? 
Замислете се над тоталния абсурд – страна член на НАТО (Турция) е окупирала една трета от страна член на ЕС с мотиви за защита на човешки права, което е основно изискване за членство в ЕС. Безумието и лицемерието в световната политика са безкрайни.
То е казано – по делата ще ги познаете, в случая по гласуването.
Българските евродепутати от ЕНП-ГЕРБ и ПЕС-БСП са се въздържали при гласуване на приетата резолюция в Страсбург за напредъка на Турция в присъединителния процес
Това сочат данни на организацията ВоутУоч, която следи системата на гласуването. Необвързващият документ беше приет вчера с мнозинство от депутатите в парламента, предаде БНР.

В него се приветства инициативата на президента на Кипър турският език да стане официален за ЕС. Това би означавало всички официални документи на европейските институции да бъдат превеждани също и на турски.

Текста са подкрепили четиримата евродепутати на ДПС от групата на Либералите както и депутатът Николай Бареков от групата на Консерваторите.

Против е гласувал единствено Ангел Джамбазки от ВМРО.

„Най-малкото, което ще се случи, е незабавно протурските политически сили в България да поискат и в България турският език да бъде официален и ще се мотивират с това, че има такъв на европейско ниво. А следващото нещо, което ще се случи, е отваряне, нова стъпка, към някаква форма на присъединяване на Турция към ЕС, което ще бъде пагубно за този съюз, тъй като Турция като икономика и като население ще бъде най-голямата европейска държава и трябва да има най-много на брой европейски представители, т.е. Съюзът ще стане турско-европейски, не европейски“, обясни той мотивите си

При гласуването на специална поправка към резолюцията седем български депутати са се обявили против, но поправката не е била приета и текстът на доклада се е запазил.

Сред тях са Джамбазки, евродепутатите от БСП, Емил Радев от ГЕРБ и Светослав Малинов от Реформаторския блок.

Предложението на кипърския президент Никос Анастасиадис за официализиране на турския език в Евросъюза е част от инициативата му за пробив в преговорите за обединяване на Кипър с турскоговорящата част на острова, окупирана от войските на Анкара от 1974 г.

Групата на ГЕРБ е гласувала с „въздържал се“, защото Европейският парламент няма правомощия по този въпрос, обясни евродепутатът и член на комисията по външни работи Андрей Ковачев.

Докладчикът за Турция холандската социалистка Кати Пири до момента не отговори на искането за коментар.

От ротационното председателство на Холандия зависи дали ще подложи предложението за гласуване от правителствата на 28-те страни членки.

За да се приеме е необходим пълен консенсус.

Източник: Dir.bg

More in Европа

макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024