Коментари

ГЕРБ сигурно са полудели!

ГЕРБ сигурно са полудели!

Данаил Кирилов и Цветан Цветанов_1430289276225

Парламентарният маратон по промените в Изборния кодекс в правната комисия, продължил над 28 часа, приключи с нова порция куриози и абсурди, които на практика правят мнението на гражданите в изборния процес абсолютно излишно. Заради апатичността на опозицията и мнозинството на ГЕРБ в комисията отхвърлените текстове са рядкост, а най-скандалните минават безпроблемно.

–––

Бюлетината „не подкрепям никого“ ще влиза в бройката на действителните бюлетини.

Резултат: Няма да се види какъв е реалният дял на недоволните от политическия процес. Така ще се напомпа процентът на действителните гласове и ще се облагодетелстват големите партии, които ще прескочат 4-процентната бариера, тъй като след това бюлетините на недоволните ще се преразпределят към тях. Шансът на малките партии да прескочат дори бариерата от 1%, над която се получава партийна субсидия, рязко пада.

Предложението е на председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Представителите на РБ, ПФ, АБВ и БДЦ са против, но гласовете им не стигат.

–––

Ако в година с избори има референдум, който е внесен от инициативен комитет, т.е. от граждани, то двете гласувания ще са в различни дати.

Резултат: Ако референдумът бъде проведен самостоятелно, изискваната по закон активност, която да го направи задължителен за депутатите, трудно може да бъде постигната. По плановете на ГЕРБ например референдумът, иницииран от Слави Трифонов, ще се проведе през отпускарския сезон юли-август.

Предложението е на ГЕРБ. Против са реформаторите и представителите на АБВ. Промяната минава.

–––-

Прагът на преференциите за местни избори става 7% от подадените действителни гласове. Бюлетините, в които не е отбелязана преференция, ще се броят за водача на листата.

Резултат: Силно ще се затрудни разместването в партийните листи, особено в малките населени места, и се бетонират излъчените от партиите кандидати.

Вносител е ГЕРБ, реформаторите са категорично против, другите са пас.

–––-

Забранява се сформирането на местни коалиции.

Резултат: Елиминиране на партиите, които действат само на местно ниво. Така единственият вариант за участие на местни избори става регистрирането на партия или коалиция на национално ниво в Централната избирателна комисия (ЦИК), както и през инициативен комитет, който обаче може да издига само един кандидат за общински съветник.

Вносител: ГЕРБ.

–––––

Гласуването е задължително. То е „граждански дълг“. Стимулите за гласувалите ще се определят от МС. Който няма уважителна причина да не гласува, ще бъде заличаван от избирателните списъци за следващите избори. В случай че иска да гласува, лишеният от права трябва лично да подаде писмено заявление в общината или негов пълномощник да представи нотариално заверена молба до общинската администрация по постоянен адрес.

Резултат: Много избиратели автоматично ще бъдат изключени от избирателните списъци и ще трябва да положат доста усилия, за да се върнат в тях.

–––––––––

Забранява се обявяване на социологическите проучвания по време на цялата предизборна кампания.

Резултат: Избирателят ще разполага с по-малко информация за нагласите в обществото. Рязко нараства рискът той да бъде дезинформиран, тъй като социологически проучвания с неизвестен автор и поръчител ще продължат свободно да циркулират в интернет и социалните мрежи.

Вносител: Патриотичният фронт.

–––––––––

Предизборната кампания се съкращава от месец на 21 дни

Резултат: Новите партии и коалиции и независими кандидати ще разполагат с по-малко време за своето популяризиране и утвърждаване.

Вносител: Патриотичният фронт с аргумента, че така избирателите няма да изпадат в апатия.

Людмил Илиев, в. Сега

http://www.segabg.com/article.php?id=800769

More in Коментари

big_big_fd97e460-dfc9-4ed6-9eb8-3d4d9019a6b1

Иво Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят, хахаха

април 20, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
hristo-grozev-768x403

Сириец разкости Христо Грозев: Човек с психични отклонения, който от малък си играе на тайни агенти, търчи и клюкари съучениците си на класната и ги обвинява в агентури

април 12, 2024
chukov

Боян Чуков: Скоро безусловната капитулация на Киев ще бъде най-обсъжданата международна тема

април 12, 2024
bb48fb65db3b4836aef941041d75e75b

Карбовски: Киро иска да бъде избран, за да може той лично да даде властта на ГЕРБ

април 5, 2024
kiril-petkov

Калина Андролова: Някой да скрие Кирил Петков поне до деня на гласуването / ВИДЕО

април 2, 2024