Европа

Европа – продадена и предадена! ЕС клекна за ГМО, ускоряват и подписването на ТТИП!

Европа – продадена и предадена! ЕС клекна за ГМО, ускоряват и подписването на ТТИП!

20160424.mgavvzxtkl

Европа е предадена и продадена. Оправия вече няма. Дори да се гласува след време за нормални управници, от този договор измъкване няма. Опита ли се някой да пипа, следва американска окупация и възстановяване на „демокрацията“. Обама не ходи по света да дава, а да иска и да взема. Изчетка Меркел и юруш на америкнските ГМО-та.
Под натиска на САЩ, ЕК направи нови отстъпки в изискванията си за ГМО, пише „Труд“. Става въпрос за отмяната на правно становище, според което трябваше нов вид генетично модифицирани организми да бъдат подложени на изследвания, за да се провери крият ли риск за здравето, както и да се регламентира етикетирането им върху стоки на европейския пазар, включително в България. Това становище на ЕК обаче е отложено за неясен период от време.

Натискът на САЩ и на големите корпорации цели отстраняване на стандарти, които пречат на търговията с американски стоки, в случая – изискванията на ЕС за продукти с нови ГМО. Идеята е да се проправи път на Трансатлантическото споразумение за партньорство и инвестиции (ТПТИ), което предстои Щатите и Европа да подпишат.

Вчера президентът на САЩ Барак Обама и германският кацлер Ангела Меркел призоваха за ускоряване на търговските преговори САЩ-ЕС, предаде АП.  Призивът беше отправен на обща пресконференция по време на откриването на панаира в Хановер.

Обама използва прощалното си посещение в Германия, за да разсее обществения скептицизъм и в САЩ , и в Европа, спрямо трансатлантическата сделка, и изрази опитмизъм, че тя може да бъде финализирана до края на годината, коментира Ройтерс.

Безспорно е, че свободната търговия е направила по-силна американската икономика и също така е донесла огромни ползи на страните, които са се включили в нея, каза американският президент и похвали Меркел, че е доверен партньор и приятел, на чиято преценка се доверява.

Кореспонденция и вътрешни документи на ЕК разкриват интензивно лобиране в ЕС от представители на САЩ за пренебрегване на строгите правила за ГМО, за които се изисква изпитване за безопасност и етикетиране. Това стана ясно след процедури за достъп до обществена информация, поискана в края на 2015-а от неправителствени организации на Стария континент.

20160424.mysqjqkvsl

Днес в Ню Йорк започва пореден кръг от преговори за ТПТИ. Срещу секретността на търговското споразумението и срещу риска, който то носи от занижаване на европейските стандарти за безопасност на храни и стоки, в ЕС има подписка и периодично се се организират протести. В събота в Хановер близо 30 хил. германци изразиха недоволството си от ТПТИ.

Източник: Блиц

http://www.blitz.bg/news/article/407598

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024