САЩ

Знаехме си! The Washington Post: Русия раздуха „Панамагейт“, за да шантажира САЩ и сваля режими!

Знаехме си! The Washington Post: Русия раздуха „Панамагейт“, за да шантажира САЩ и сваля режими!

WP20160411.aqpbnzmsby

Знаехме си! Путин не спи, за да подрива САЩ и съюзниците им. Ама такава глупост може да се пръкне само на запад от брега на Черно море – там шарани колкото искаш и кълват на всичко даже на празна кука…

Вестник The Washington Post публикува статия, в която се твърди, че зад т.нар. «панамски архив» стои Русия. Журналистът от изданието Адам Тейлър е написал материала си на базата на статията на икономиста Клифърд Хеди, публикувана на сайта на Брукингския институт.Хеди отбелязва, че в публикуваните архиви, които уж доказват връзката между офшорните схеми с редица световни лидери, името на руския президент дори не е споменато, а цялата информация, която уж била свързана с него, в една или друга степен вече била известна.

Именно този факт Хеди използва в качеството на един от основните аргументи в полза на теорията си, че Москва е отговорна за «Панамагейт», отбелязва news-front.info.

Авторът описва и изгодата на руската страна от публикуването на архива: уж след изтичането на документите, уличаващи «образцовите западни демокрации», никой повече няма да сочи с пръст Русия.

При това болшинството западни медии превърнаха в герой чрез заглавията си тъкмо руския лидер, макар името му да липсва в публикуваните документи.

Разказвайки за източника, Хеди припомня коментарите на журналистите от Sueddeutsche Zeitung, които притежаваха скандалните книжа.

Аналитикът смята действията на журналистите за «наивен анархизъм». Той казва още, че «нито един отговорен човек, ратуващ за върховенството на закона, не би подкрепил такава публикация». Той твърди, че зад «Панамагейт» би могла да стои Русия, защото с публикации от подобен род тя е способна «да сваля режими, от което ще има непредсказуеми последствия», — пояснява позицията си той.

Експертът твърди, че «панамския архив» би могъл да бъде получен от руските хакери — «специалния киберотдел в Кремъл» с подкрепата на силите на финансовото разузнаване. Авторът не предлага никакви доказателства за хипотезата си.

Липсата на американци в панамските документи Хеди също интерпретира в полза на идеята си за руската следа. Според него, Русия може да използва тази информация за шантаж към Вашингтон.

Сэщевременно Музикантът Сергей Ролдугин, чието име изплува от разследване на международен журналистически консорциум за офшорните компании – т.нар. Панамски досиета – обясни по руската държавна телевизия как получава и харчи парите.

Виолончелистът, близък приятел на президента Владимир Путин, е сочен като притежател на офшорна империя на стойност 2 милиарда долара. Той обаче заяви, че дори е по-богат: „Аз съм много по-богат, аз владея талантите на Русия“. Той увери, че в качеството си на художествен директор на Санкт-Петербургския дом на музиката харчи пари изключително, за да помогне на стотици млади музикални таланти и това го прави щастлив.

Ролдугин призна, че в миналото е трябвало да проси от милиардери да помагат на Дома на музиката, доведен до такова състояние, че е можело да бъде купен на безценица.

Исках за музикантите най-добрите инструменти, най-добрите професори, най-добрите зали. Най-доброто за нашите руски деца, за музикантите. А това струва безумни пари. Ходех и просех, обясни той.

Ролдугин призна обаче, че меценати са му предложили малък дял в бизнеса, за да има собствени пари, за да подпомага музикалната школа и да не е принуден да проси от тях.

Президентът Владимир Путин вече изложи своето обяснение за връзката на Ролдугин с Панамските досиета и подчерта, че се гордее с приятелството си с такива хора като него. Президентът припомни, че Ролдугин е един от най-добрите музиканти на Русия, бил е член на журито на Международния конкурс Чайковски. Путин обаче сигурен: Ролдугин не е милиардер в долари. „Това е глупост. Няма нищо подобно“, заяви той.

Източник: Блиц

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024